Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Slovensko

Prezident Pellegrini sa v Prahe stretne s P. Pavlom

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V programe má aj rokovania s podpredsedom Senátu, hornej komory českého parlamentu, Jiřím Drahošom a predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou.

Bratislava 25. júna (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini v stredu (26. 6.) vycestuje na oficiálnu návštevu Českej republiky. V Prahe sa stretne s českými najvyššími ústavnými činiteľmi. Vo štvrtok a v piatok (27. - 28. 6.) zastúpi Slovensko na pracovnom stretnutí členov Európskej rady v Bruseli. Čakajú ho takisto rokovania s predstaviteľmi Európskej únie. Stretne sa aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

"Tento týždeň ma čaká prvá oficiálna zahraničná návšteva, ktorá podľa tradície smeruje do Českej republiky. Hneď potom sa presuniem do Bruselu na samit Európskej rady a ďalšie bilaterálne stretnutia," avizoval Pellegrini na sociálnej sieti.

Na Pražskom hrade privíta v stredu slovenského prezidenta jeho zahraničný náprotivok Petr Pavel. V programe má aj rokovania s podpredsedom Senátu, hornej komory českého parlamentu, Jiřím Drahošom a predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou. Rovnako sa stretne s českým premiérom Petrom Fialom. V rámci návštevy si takisto pripomenie obete tragickej streľby na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity pri pamätníku na Námestí J. Palacha.

V stredu večer sa prezident stretne v Bruseli s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Vo štvrtok má v pláne stretnutie s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou. V piatok bude Pellegrini rokovať s generálnym tajomníkom NATO Stoltenbergom. Zúčastní sa aj na pracovných stretnutiach Európskej rady.