Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Prezident: Spomienka na utrpenie vypáleného Kališťa má byť varovaním

Na Kališti neďaleko Banskej Bystrici sa v sobotu 29. júna 2023 konalo tradičné spomienkové podujatie s názvom Stretnutie generácií. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Vo svojom príhovore to v sobotu na Kališti počas 18. ročníka spomienkového podujatia Stretnutie generácií uviedol prezident SR Peter Pellegrini.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kalište 29. júna (TASR - Spomienka na utrpenie Kališťa má byť varovaním, že život bez mieru a slobody nie je možný. Posledné roky však ukazujú trpkú skutočnosť, že tieto hodnoty už nie sú samozrejmosťou. Vo svojom príhovore to v sobotu na Kališti počas 18. ročníka spomienkového podujatia Stretnutie generácií uviedol prezident SR Peter Pellegrini.

"Mier po dlhých desaťročiach prestal byť samozrejmosťou, utrpenie prestalo byť spomienkou a otvorená krutosť voči blížnemu prestala byť minulosťou. Počas druhej svetovej vojny a Slovenského národného povstania nebola núdza o ukrutnosti na mnohých miestach Slovenska. Kalište je však aj v tomto smutnom múzeu ľudskej zloby výnimkou," skonštatoval Pellegrini. Pripomenul, že Kalište je jedinou z vyše stovky obcí vypálených nemeckými jednotkami, ktorá po vojne nebola obnovená.



Horská obec Kalište bola počas Slovenského národného povstania jedným z centier Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách, po prechode povstalcov na partizánsky spôsob boja zostala dôležitým centrom odboja. Nacistické jednotky Kalište obkľúčili 18. marca 1945 v skorých ranných hodinách. Niekoľko ľudí zastrelili, ďalších upálili zaživa v domoch. Skupinu zajatých mužov neskôr postrieľali v neďalekej Moštenici. Nemecké represívne zložky vypálili takmer celú obec, zo 42 domov zostalo len šesť. O niekoľko dní neskôr Kalište oslobodili vojaci rumunskej a Červenej armády.

"Smrť ľudí v Kališti nie je štatistikou. Boli to konkrétni živí ľudia, ktorí mali svoje mená, matky, otcov, bratov či sestry. Pod dojmom spomienky na týchto konkrétnych ľudí musíme mať stále na mysli, že niečo takéto sa nikdy nesmie zopakovať. Na druhej strane je táto tragédia príležitosťou oceniť hrdinstvo tých, ktorí sa tomuto zlu neváhali odvážne postaviť," uviedol prezident.

Spomienkové podujatie Stretnutie generácií otvoril v sobotu ráno kultúrny program. Po ňom nasledovala ekumenická pobožnosť pri tunajšom pamätníku a pietny akt kladenia vencov. Popoludní podujatie pokračuje kultúrnym programom, pripravené sú tiež sprievodné aktivity a kyvadlová doprava.