Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Slovensko

Pellegrini vystúpil s prejavom na rokovaní rady NATO k Ukrajine

Slovenský prezident Peter Pellegrini hovorí počas príchodu na summit NATO vo Washingtone v stredu 10. júla 2024. Foto: TASR/AP

Budeme aj naďalej cvičiť vašich vojakov a opravovať vašu techniku a koordinovať pomoc cez logistické stredisko na našom území, uviedol prezident SR podľa tlačovej správy.

Washington/Bratislava 11. júla (TASR) - Prezident SR Peter Pellegrini vo svojom prejave na rokovaní rady NATO k Ukrajine potvrdil, že Slovensko bude naďalej poskytovať spravodlivý podiel finančnej a praktickej pomoci, tak ako tomu bolo v rámci podpory z NATO aj doteraz. TASR o tom vo štvrtok informoval Odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

"Budeme aj naďalej cvičiť vašich vojakov a opravovať vašu techniku a koordinovať pomoc cez logistické stredisko na našom území," uviedol prezident SR podľa tlačovej správy.

Podľa Pellegriniho je zrejmé, že podpora NATO pre Ukrajinu narastá, avšak zároveň "rastie aj úloha, pred ktorou stojíme".

"Vzhľadom na rozsah škôd na ukrajinskom území a zimou, ktorá nás čaká, je potrebná ďalšia pomoc, či už humanitárna, rekonštrukčná alebo ide o zaistenie energetickej bezpečnosti. Som preto rád, že spoločný plán, ktorý bol odsúhlasený v Bratislave a Kyjeve ešte v apríli predpokladá realizáciu dôležitých projektov v týchto oblastiach," dodal Pellegrini.

V krátkodobom horizonte tak SR - podľa prezidenta - dokáže vytvoriť súbor opatrení zahŕňajúci nevyhnutnú podporu pre nesmrtiacu vojenskú techniku a humanitárnu pomoc, vrátane odmínovacieho vybavenia a detekčných systémov, ktoré by na Ukrajinu mali doraziť už čoskoro.

Prezident SR zároveň zdôraznil, že slovenský vojenský priemysel bude aj naďalej poskytovať podporu na komerčnej báze, pričom spolupráca s Českou republikou je v ich iniciatíve o dodávky munície na Ukrajinu kľúčová.

"Všetci zdieľame ten istý cieľ: ukončiť túto vojnu, ktorá spôsobuje obrovské utrpenie, a to čo najskôr," zdôraznil.

Slovensko podľa prezidenta plne podporuje mier, ktorý bude spravodlivý a udržateľný a bude v súlade s územnou celistvosťou Ukrajiny. "Snahy Ruska o anexiu ukrajinského územia, vrátane Krymu, sú úplne neprijateľné," uviedol Peter Pellegrini.