Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Slovensko

Prezident hovoril s Lunterom aj o letisku Sliač či Medenom hámri

Na snímke zľava prezident SR Peter Pellegrini, primátor Banskej Bystrice Ján Nosko a predseda BBSK Ondrej Lunter počas tlačovej konferencie počas prvej regionálnej pracovnej cesty prezidenta SR v Banskej Bystrici 19. júna 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pellegrini odišiel z radnice s darom, ktorý je spätý s medenou históriou mesta a Medeným hámrom ako sídlom významného metalurgického podniku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 19. júna (TASR) - Prvá regionálna cesta prezidenta SR Petra Pellegriniho vo funkcii novej hlavy štátu viedla v stredu do Banskej Bystrice, ktorá je jeho rodiskom. Stretnutie s primátorom mesta Jánom Noskom v priestoroch historickej radnice a predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrejom Lunterom sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia.

"Na stretnutí som ho informoval o finančnej situácii samospráv, opätovne sme otvorili tému chýbajúceho strategického investora, ktorého príchod je kľúčový pre rozvoj nášho mesta. Pre celý región je rovnako dôležitá aj otázka obnovy civilnej časti letiska Sliač. Rozprávali sme sa o projektoch obnovy kaštieľa Radvanských, domu kultúry i Medeného hámra, národnej kultúrnej technickej pamiatky nadnárodného významu," konštatoval po stretnutí Nosko.

"Som rád, že v duchu inauguračného príhovoru, komunikovať s mestami a byť prezidentom pre ľudí, svoju prvú cestu do regiónov absolvoval práve u nás, v jeho rodnom meste," dodal primátor.

Pellegrini odišiel z radnice s darom, ktorý je spätý s medenou históriou mesta a Medeným hámrom ako sídlom významného metalurgického podniku.

"Z Banskej Bystrice si prezident odnesie technologickú kópiu ingotov, ktoré boli obchodovateľnou surovinou vyvážanou do celého sveta, hlavne pre potreby výroby bronzu. Podobné ingoty sa našli aj v potopenej lodi v Namíbii. Je odliaty z čistej medi a má tvar pologule. Jedine ingoty vyrábané v Medenom hámri mali v minulosti tvar pologule, čo bol aj z diaľky viditeľný znak výnimočnej kvality," vysvetlil Nosko.

Napriek zvýšeným bezpečnostným opatreniam sa na Námestí SNP s prezidentom pozdravili a aj odfotili ôsmaci zo Základnej školy Jána Bakossa. Ako pre TASR uviedla ich triedna učiteľka Zlatica Uramová, na námestí boli náhodou a využili príležitosť poďakovať sa mu, že pred niekoľkými rokmi sa aj jeho pričinením podarilo zachrániť ich školu pred zrušením.