Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Prezident vymenoval do funkcie päť sudkýň a päť sudcov

Na snímke zľava sudkyňa Okresného súdu Galanta Daša Szabó a prezident SR Peter Pellegrini počas vymenovania v Prezidentskom paláci 17. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Konštatoval to, že noví sudcovia nastupujú do funkcií v čase, keď je slovenská spoločnosť polarizovaná, sužovaná prejavmi nevraživosti aj vzájomnej nedôvery.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. septembra (TASR) - Prezident Peter Pellegrini vymenoval v utorok do funkcie desať nových sudcov. Vo svojom príhovore zdôraznil, že profil sudcu dotvára nielen jeho odborná spôsobilosť a profesionálne schopnosti, ale aj jeho morálne kvality.

"Želám vám veľa úspechov vo vašich nových pôsobiskách. Vaše kroky povedú na okresné i krajské súdy či na správny súd do Banskej Bystrice. Napriek tomu, že na vás čaká rozmanitá agenda, spája vás spoločný cieľ, snaha robiť česť a dobré meno sudcovskému stavu a predovšetkým zasadzovať sa o nestranné, objektívne, ale tiež efektívne a dostatočne rýchle uplatňovanie spravodlivosti," uviedol Pellegrini.

Konštatoval aj to, že noví sudcovia nastupujú do funkcií v čase, keď je slovenská spoločnosť polarizovaná, sužovaná prejavmi nevraživosti aj vzájomnej nedôvery. Doplnil, že spravodlivosť je hodnotou, ktorá je základom usporiadania vzťahov medzi jednotlivcami aj celou spoločnosťou.

Vymenovanými sudcami sú Lenka Antalová (Okresný súd Trnava), Ana Blahuczová (Okresný súd Michalovce), Dominik Čipka (Správny súd v Banskej Bystrici), Michal Guľaš (Okresný súd Michalovce), Barbora Kollárová (hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Trnave), Filip Müller (hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Bratislave), Tomáš Sokolík (hosťujúci sudca pre obvod Krajského súdu v Bratislave), Daša Szabó (Okresný súd Galanta), Tomáš Šarišský (Okresný súd Michalovce) a Lenka Vašková (hosťujúca sudkyňa pre obvod Krajského súdu v Bratislave).