Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezident: SIS musí plniť úlohy v prospech štátu

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini (vpravo), ktorý vymenoval Pavla Gašpara (vľavo) za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 26. augusta 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Apeloval aj na funkčnosť kontrolných mechanizmov činnosti SIS na parlamentnej či vládnej úrovni, ako aj na úrovni iných štátnych orgánov.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) má a musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie v prospech politikov či akýchkoľvek iných osôb, ktoré by chceli jej prácu ovplyvňovať alebo na jej práci parazitovať. Prezident Peter Pellegrini to uviedol v príhovore po vymenovaní nového riaditeľa SIS Pavla Gašpara. Apeloval aj na funkčnosť kontrolných mechanizmov činnosti SIS na parlamentnej či vládnej úrovni, ako aj na úrovni iných štátnych orgánov.

Prezident zároveň Gašparovi zaželal, aby nikdy nemusel vysvetľovať podozrenia z nezákonného postupu SIS. "Želám vám, aby ste nadviazali práve na tie obdobia, kedy tajná služba bola naozaj tajná a na druhej strane zároveň funkčná," uviedol prezident.

Rovnako zaželal, aby SIS dokázala výsledkami, zákonnými výstupmi i osobným pôsobením jej riaditeľa vytvoriť v občanoch istotu ochrany demokratického zriadenia a národnoštátnych záujmov SR. Zároveň toho, že ochrana záujmov sa odohráva v striktnom súlade so zákonom, demokratickými pravidlami a medzinárodnými zvyklosťami.



Považuje za dôležité, aby ľudia SIS dôverovali. "A jedným z predpokladov tejto dôvery je aj to, že budú fungovať aj kontrolné mechanizmy činnosti SIS. Tak na príslušnej parlamentnej úrovni, ako aj na úrovni vlády či iných štátnych orgánov," vyhlásil prezident.

Prezident vyzdvihol úlohy SIS, ako ochrana ústavného zriadenia aj bezpečnosti štátu. Vyhlásil, že pomáha zabezpečovať aj zahraničnopolitické a hospodárske záujmy Slovenska.

"Slovenská informačná služba má na poli bezpečnosti mimoriadne zodpovedné poslanie. Podieľa sa nielen na ochrane ústavného zriadenia a územnej celistvosti SR, ale rieši aj mimoriadne závažné a nanajvýš aktuálne problémy na poli terorizmu," pripomenul prezident s tým, že tieto úlohy sú o to dôležitejšie v dobe, keď je vedľajšia krajina vo vojne.

Rovnako vážne však podľa neho treba brať aj vnútorné hrozby, najmä prejavy nenávisti na sociálnych sieťach aj v realite. Takáto nenávisť je podľa prezidenta reálna, čo Slovensko mohlo vidieť pri májovom atentáte na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Prezident vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS



Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Riaditeľa SIS vymenúva prezident na základe návrhu vlády. Gašparovu nomináciu na tento post odsúhlasila vláda vo februári. Bývalá hlava štátu Zuzana Čaputová nechala menovanie nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu.

Pavol Gašpar bol doteraz námestníkom riaditeľa spravodajskej služby. Po zmene štatútu SIS získal kompetencie jej riaditeľa. V minulosti pôsobil na poste štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti.