Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Slovensko

Prezident: Zákon o STVR nezakladá dôvodné podozrenia z neústavnosti

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V texte schváleného zákona Pellegrini podľa svojich slov nevzhliadol rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je Slovenská republika viazaná.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 1. júla (TASR) - Prezident Peter Pellegrini zdôvodnil podpis zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) tým, že legislatíva podľa neho nezakladá dôvodné podozrenia z nesúladu s Ústavou SR a nezasahuje do slobody slova. Nevidí ani rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je viazaná SR. Zároveň verí, že napriek zmierneniu podmienok na členstvo v Rade STVR zveria príslušné ministerstvá a parlament tieto posty osobnostiam, za ktoré sa občania nebudú musieť hanbiť. Informoval o tom na sociálnej sieti.

"Ak sa vládna koalícia dovoláva väčšej odbornosti pri riadení verejnoprávneho média, nech k nej sama prispeje zvolením skutočných odborníkov, za ktorých hovorí ich celoživotná práca v mediálnej či ekonomickej oblasti, a nie výstrelky na sociálnych sieťach či spochybňovanie základných vedeckých faktov," vyhlásil Pellegrini. Dobrú voľbu členov Rady STVR označil za dobrý predpoklad na zvolenie kvalitného generálneho riaditeľa a následné naplnenie cieľov, ktoré si samotná vládna koalícia v schválenom zákone stanovila.

V texte schváleného zákona Pellegrini podľa svojich slov nevzhliadol rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Zároveň však upozornil vládnu koalíciu, že od augusta budúceho roka sa začne uplatňovať nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, ktorým sa stanovuje spoločný rámec pre mediálne služby na vnútornom trhu a mení sa smernica zvaná Európsky akt o slobode médií. "Je preto úlohou vlády a parlamentu, aby náležite posúdili súlad prijatého zákona s týmito v budúcnosti platnými európskymi smernicami a v prípade akýchkoľvek pochybností ich za nastávajúcich 13 mesiacov uviedli do súladu," podotkol.

V prípade, že sa tento zákon stane predmetom záujmu európskych orgánov, hlava štátu verí, že voči Slovensku uplatnia rovnaký meter ako voči iným krajinám, v ktorých prišlo k zmenám vo verejnoprávnych médiách za podstatne búrlivejších okolností.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa mení na Slovenskú televíziu a rozhlas. Riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. Dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.