Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Slovensko

Prezidentka osobne zablahoželala k 100. narodeninám Ottovi Šimkovi

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mnohí seniori a seniorky, ktorí navyše prežili útrapy dvoch totalitných režimov 20. storočia, môžu byť príkladom a zdrojom energie aj pre mladšie generácie, povedala Čaputová.

Bratislava 5. júna (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová osobne zablahoželala k 100. narodeninám Ottovi Šimkovi, ktorý prežil holokaust a zúčastnil sa na Slovenskom národnom povstaní. Navštívila ho v zariadení, ktoré bolo zriadené ako prvý židovský domov seniorov s celoslovenskou pôsobnosťou. Je zároveň aj jediným zariadením svojho druhu na Slovensku pre preživších holokaustu. Hlava štátu o tom informovala na sociálnej sieti.

"V zariadení Ohel David, kde pán Šimko ostatných päť rokov žije, ma čakal múdry, vtipný, láskavý, optimisticky naladený, spokojný pán a jeho trojgeneračná rodina. Debatovali sme o všetkom - súčasnom Slovensku, minulosti, spoločnosti, politike i o jeho živote," priblížila. V súčasnosti podľa jej slov mnohí oceňujú jeho racionálny prístup k dejinným faktom a životný optimizmus, nepredstieranú skromnosť, cit pre spravodlivosť, odpor voči falošnému hrdinstvu a klamstvu, vzácnu schopnosť kritickej sebareflexie a sympatický zmysel pre iróniu i sebairóniu. "Pri tomto jubileu som mu osobne zablahoželala a popriala, aby sa ešte dlho tešil zdraviu a duševnej sviežosti," dodala.

Hlava štátu sa stretla aj s ďalšími klientmi zariadenia. "Zo všetkých takýchto stretnutí si odnášam presvedčenie, že životný optimizmus nie je výsadou mladšieho veku. Mnohí seniori a seniorky, ktorí navyše prežili útrapy dvoch totalitných režimov 20. storočia, môžu byť príkladom a zdrojom energie aj pre mladšie generácie," povedala.