Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Slovensko

Prieskum: Na druhý stupeň VŠ chce do zahraničia odísť 42 % študentov

Ilustračná snímka Foto: TASR

Podľa Hall je dobrou správou, že až 58 percent respondentov chce zostať, pretože chcú rozvíjať Slovensko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. októbra (TASR) - Až 42 percent respondentov chce po prvom stupni štúdia na slovenskej vysokej škole (VŠ) doštudovať v zahraničí. Vyplýva to z kvantitatívneho prieskumu, ktorý realizovalo občianske združenie Therapolis v spolupráci s agentúrou Focus. Na pondelkovej tlačovej konferencii o výsledkoch prieskumu informovala zakladateľka združenia Renáta Hall.

"Najčastejšími dôvodmi na odchod boli odporúčania známych, ktorí mali skúsenosť so slovenskými vysokými školami, nasleduje úroveň kvality vysokých škôl na Slovensku a nabádanie rodičov a známych," priblížila Hall. Najväčšia skupina študentov odchádza na vysoké školy do Českej republiky, Maďarska a Veľkej Británie. V odchode podporovala respondentov aj úroveň záujmu politikov o potreby mladých, ako aj fungovanie štátnych inštitúcií.



Podľa Hall je dobrou správou, že až 58 percent respondentov chce zostať, pretože chcú rozvíjať Slovensko. Viac ako tretina preferuje slovenské vysoké školy, lebo chce pokračovať v mimoškolských aktivitách. Pre veľkú časť zostávajúcich aj odchádzajúcich ľudí bola dôležitá možnosť uplatniť sa na trhu práce. "Dobrou správou tiež je, že len 15 percent respondentov vôbec nechce uvažovať o výbere vysokej školy na Slovensku," doplnila.

"Vysoké školy by sa mali snažiť o častejšiu interakciu so stredoškolákmi a ich učiteľmi či poradcami, ako aj o zatraktívnenie štúdia cez zavádzanie nových programov a inovatívnych foriem výučby," odporučila Hall.

Hall podotkla, že štát by mal školy podporiť a dlhodobo budovať záujem o nedostatkové odbory. "Mal by zaviesť nástroje na udržanie alebo pritiahnutie študentov druhého stupňa, viac orientovať svoje politiky na potreby mladých a zlepšiť svoje fungovanie," uzatvorila.

Prieskum bol realizovaný v mesiacoch jún a júl na reprezentatívnej vzorke 505 ľudí. K základnej vzorke bolo pridaných 99 respondentov preferujúcich zahraničie.