Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Slovensko

Pripravujú výzvy pre budovanie zdieľaných služieb pre samosprávy

Na snímke zľava štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák, generálny riaditeľ sekcie Európskej územnej správy Martin Hudzík a minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas tlačovej besedy o reálnej pomoci pohraničiu prostredníctvom programu Interreg v Bardejove 7. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Cieľom centier je zlepšiť efektivitu verejných služieb.

Bardejov 7. augusta (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v priebehu septembra zverejní prvú výzvu z plánu obnovy na vybudovanie centier zdieľaných služieb. Tieto centrá budú poskytovať služby pre viacero obcí súčasne. Štátny tajomník MIRRI Michal Kaliňák (Hlas-SD) v stredu uviedol, že prvá výzva bude zameraná na vytvorenie kancelárií.

"Koncom roka pôjde druhá výzva, aby sme mohli v každom centre zdieľaných služieb na 36 mesiacov z eurofondov zaplatiť zamestnancov, teda pozície, ktoré budú poskytovať služby viacerým obciam," dodal Kaliňák. Centrá budú poskytovať odborné služby, ako účtovníctvo, právne poradenstvo či verejné obstarávanie pre viaceré obce. Na realizáciu projektov bude vyčlenených takmer 30 miliónov eur, pričom polovica pochádza z plánu obnovy a druhá časť z eurofondov.

Cieľom centier je zlepšiť efektivitu verejných služieb. "Môže ich byť až 22 a priorita pre nás bude zriadiť pilotne tieto centrá v najmenej rozvinutých okresoch. Tie okresy sú rôzne, majú od 23 samospráv až po viac ako 100," doplnil Kaliňák.

Ako príklad fungovania zdieľaných služieb uviedol okres Bardejov, kde už majú skúsenosti s takýmto systémom. "Pre malé obce je to jedinečná príležitosť, keďže nemajú dostatok finančných prostriedkov na samostatného odborného zamestnanca na každú oblasť. Spojením okresu môžeme rozdeliť povinnosti medzi odborných zamestnancov," zhodnotil fungovanie starosta obce Nižná Polianka Ján Cundra.

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) po rokovaní s predstaviteľmi samospráv aj okresu Bardejov uviedol, že cieľom MIRRI je dosiahnuť rovnaký úspech pri čerpaní eurofondov ako pri fondoch na cezhraničnú spoluprácu. "Čerpanie je výnimočne dobré v porovnaní s klasickými eurofondami, pretože tieto programy sa riadia viac európskymi než slovenskými pravidlami. Rozhodli sme sa, že pri nových eurofondoch budeme čo najviac kopírovať požiadavky EÚ a nebudeme žiadať od prijímateľov eurofondov nič naviac," zhodnotil minister.

Raši tiež spomenul, že výsledky cezhraničných projektov sú pre obyvateľov hmatateľné. Ako príklady uviedol cyklotrasy, cestu medzi Prešovom a Bardejovom a rekonštrukciu kostola františkánov. Za minulé programové obdobie bolo podporených takmer 600 projektov s hodnotou viac ako 600 miliónov eur. V rámci programu Slovensko-Poľsko bolo vyčerpaných takmer 99 percent z viac ako 178-miliónovej alokácie. Podporených bolo 90 štandardných projektov a 450 mikroprojektov s rozpočtom do 50.000 eur, ktoré umožnili zapojenie aj malých obcí.

V novom programovom období na roky 2021 - 2027 sú pre Slovensko-Poľsko projekty vyčlenené prostriedky viac ako 162 miliónov eur. Doteraz bolo schválených 47 projektov, čo predstavuje 67 percent tejto sumy. "Na poľskej aj slovenskej strane sú projekty zamerané na boj proti živelným pohromám a odstraňovanie ich následkov. Vďaka nim sa napríklad vybaví množstvo obcí v prihraničných oblastiach o dobrovoľných hasičov a nákup hasičskej techniky," dodal minister.

Raši tiež uviedol, že čerpanie eurofondov by mala zjednodušiť zmena zákon o verejnom obstarávaní. Taktiež zmenili aj kontrolné procesy projektov, namiesto podrobného preverovania každého projektu sa budú kontrolovať len náhodne a projekty, ktoré vykazujú riziká. Ďalšie zjednodušenia zahŕňajú prerozdelenie viac ako dvoch miliárd eur priamo na regióny, ktoré si samy určia, ktoré projekty chcú realizovať, a zníženie počtu potrebných dokumentov na polovicu.

V rámci pracovnej cesty sa Raši a Kaliňák v Malastowe v Poľsku stretnú so zástupcami poľskej samosprávy a expertmi na eurofondy, s ktorými budú diskutovať o cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráci.