Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Slovensko

Príspevok na pohreb sa zvýši na 200 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR František Iván

Zvýšenie príspevku má prispieť k sociálnej spravodlivosti a bude viesť k zmierneniu finančného zaťaženia rodín po strate blízkej osoby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. októbra (TASR) - Príspevok na pohreb sa zvýši zo 79,67 eura na 200 eur. Vyplýva to z novely zákona o príspevku na pohreb, ktorú v stredu (2. 10.) podpísal prezident Peter Pellegrini. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Kancelárie prezidenta SR.

Do parlamentu novelu predložila skupina poslancov za koaličnú SNS, ktorá zmeny odôvodnila potrebou zohľadniť súčasné ekonomické podmienky a zabezpečiť dostatočnú finančnú podporu pre pozostalých.

"Od poslednej úpravy výšky príspevku na pohreb v roku 2007 došlo k výraznému nárastu životných nákladov vrátane cien pohrebných služieb, čo spôsobilo, že aktuálna suma príspevku je nedostatočná na pokrytie nákladov spojených s pohrebom," uviedli predkladatelia.

Zvýšenie príspevku podľa nich prispeje k sociálnej spravodlivosti a bude viesť k zmierneniu finančného zaťaženia rodín po strate blízkej osoby.

Nová legislatíva bude účinná od začiatku budúceho roka.