Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Slovensko

Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín sa zvýši

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Polmiliónové zvýšenie alokácie zo štátneho rozpočtu súvisí s oficiálnym uznaním vietnamskej národnostnej menšiny.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) bude mať po novom k dispozícii 8,8 milióna eur. Vyplýva to z novely zákona o FPKNM, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Polmiliónové zvýšenie alokácie zo štátneho rozpočtu súvisí s oficiálnym uznaním vietnamskej národnostnej menšiny. Predkladatelia, skupina koaličných poslancov, poukázala na to, že podporná činnosť fondu sa bude po novom týkať aj tejto, v poradí 14. oficiálnej národnostnej menšiny v SR, a preto treba sumu zvýšiť.

Novela prináša tiež zmenu počtu členov Správnej rady FPKNM. Zvýšiť sa má z 15 na 17. "Keďže za koordinačnú radu alebo odbornú radu vietnamskej národnostnej menšiny pribudne v správnej rade fondu jeden člen správnej rady, správna rada by mala párny počet členov. Z tohto dôvodu sa navrhuje, aby ministerka kultúry SR menúvala a odvolávala dvoch členov správnej rady. Správna rada tak bude mať 17 členov," vysvetlili predkladatelia.

Po novom sa tiež zvýši percento z určených príjmov FPKNM, ktoré môže fond použiť na vlastnú prevádzku, zo šesť na sedem percent. Úprava bola podľa predkladateľov potrebná pre zvýšenie zdravotných odvodov pre zamestnávateľov od začiatku roka aj zvýšením iných prevádzkových nákladov fondu.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) schválenie legislatívnej úpravy v parlamente privítala. "Zmeny vo fonde vítam, pretože posilní postavenie ďalšej z menšín žijúcej na Slovensku. Verím, že aj vďaka ostatným zmenám, ktoré z novely vyplynú, si fond bude ešte lepšie plniť svoju verejnoprávnu funkciu, čo bude v konečnom dôsledku v prospech všetkých národnostných menšín na Slovensku," dodala.