Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Slovensko

Proces s guvernérom NBS Petrom K. odročili na november

Na snímke zľava obžalovaný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter K. (vľavo) a advokát Ondrej Mularčík prichádzajú na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v piatok 11. októbra 2024. Foto: TASR - Jakub Kotian

Obhajoba bude pokračovať v záverečných rečiach.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 11. októbra (TASR) - Proces s guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) a exministrom financií Petrom K. odročil samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na 29. novembra a 9. decembra. Obhajoba bude pokračovať v záverečných rečiach.

Obhajca Ondrej Mularčík na piatkovom hlavnom pojednávaní v záverečnej reči uviedol, že trestné konanie je motivované politickým záujmom s cieľom diskvalifikovať obžalovaného. Tiež zastáva názor, že korunný svedok Imrecze nevypovedal pravdu. Podľa jeho slov sa tiež v obžalobe ignorovali objektívne zistené skutočnosti. "To, čo je popísané v obžalobe sa naozaj nestalo. Obžaloba v niektorých svojich častiach účelovo skresľuje to, čo sa udialo na pojednávaniach aj v prípravnom konaní," tvrdil obhajca.

Dozorujúci prokurátor v záverečnej reči poukázal na to, že vina Petra K. je dokázaná prevažne výpoveďami svedkov, ktoré však hodnotí ako komplexné a výpovedné.

Podľa obžaloby Peter K. ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48.000 eur.
Na snímke sprava obžalovaný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter K. (vľavo) a advokát Ondrej Mularčík prichádzajú na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v piatok 11. októbra 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Guvernér NBS na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že je nevinný a obžalobu považuje za nezákonnú. Tvrdil, že nikdy neovplyvňoval žiadne daňové konanie v prospech a ani v neprospech žiadneho daňovníka. Zdôraznil, že Imreczemu, ktorý sa priznáva k prijatiu úplatku, žiadne finančné prostriedky neodovzdal.

Guvernéra NBS opätovne obvinili z prečinu podplácania na jeseň 2022. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR. Vlani v apríli vydal sudca ŠTS trestný rozkaz, ktorým Petra K. neprávoplatne uznal za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Keďže prokuratúra aj obžalovaný podali proti trestnému rozkazu odpor, koná sa hlavné pojednávanie.