Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Slovensko

Proces v kauzách Donovaly a Báč, kde je obžalovaný Marian K., odročili

Na snímke Marian K. (vpravo) sedí v súdnej sieni na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici v utorok 6. augusta 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Z obžalovaných prišiel na súd iba Marian K. Prokurátor reagoval, že je dôležité vypočuť všetkých obžalovaných, preto navrhol, aby boli opätovne predvolaní.

Banská Bystrica 6. augusta (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, otvoril v utorok proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti. Obžalobe čelia štyri osoby, medzi nimi aj Marian K. ŠTS však musel hlavné pojednávanie zhruba po dvoch hodinách odročiť.

Z obžalovaných prišiel na súd iba Marian K., ktorého priviedla eskorta. Jana Š. a Peter P. sa nedostavili, ale súhlasili s vykonaním pojednávania v ich neprítomnosti. Ján F. sa ospravedlnil pre náhle zhoršenie zdravotného stavu a požiadal o odročenie.

Ako prokurátor reagoval, je dôležité vypočuť všetkých obžalovaných, preto navrhol, aby boli opätovne predvolaní. V prípade Jána F. navrhol počkať na lekársku správu, z ktorej bude zrejmé, či je jeho zdravotný stav naozaj natoľko zhoršený, že mu to prekážalo v účasti na hlavnom pojednávaní. Súd si ju urgentne vyžiadal a následne pojednávanie prerušil do 15. augusta, keď sa musia na ŠTS dostaviť všetci obžalovaní. V opačnom prípade ich môžu dať predviesť.

"Vzhľadom na rozsiahlosť tejto kauzy, ako aj rozmer dokazovania vykonaného v prípravnom konaní a tiež, že som navrhoval osobný výsluch obžalovaných na hlavnom pojednávaní, som súdu navrhol, aby rozhodol, že ich účasť je nevyhnutná. Ide o ekonomickú trestnú činnosť, je potrebné, aby sa vyjadrovali i k niektorým listinám," zdôvodnil prokurátor Martin Tamaškovič.

Súdny proces s podnikateľom Marianom K. v kauzách známych ako Donovaly a Báč sa začal na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Proces sa pôvodne mal začať už v apríli, ale pre problém v doručení obžaloby a výzvy Jánovi F. ho ŠTS zrušil.

Obžaloba, ktorú na ŠTS podal prokurátor ešte bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry vlani v júni, sa týka uplatnenia nadmerných odpočtov DPH v sume prevyšujúcej osem miliónov eur v súvislosti s predajom nehnuteľností v obci Donovaly medzi viacerými obchodnými spoločnosťami.

Okrem zločinu neodvedenia dane a poistného sa obžaloba týka aj zločinu poškodzovania veriteľa v súvislosti s verejnou dražbou golfového areálu pri Báči, kde mala škoda dosiahnuť takmer tri milióny eur.

Podľa obhajcov Michala Mandzáka a Mareka Paru ich klient Marian K. je presvedčený o svojej nevine. Obžaloba ho viní z dvoch skutkov, trestného činu neodvedenia dane a poistného a poškodzovania veriteľa.

"Obžalobu považujeme za zjavne zmätočnú, pretože prokurátor nerozlišuje medzi zneužívaním práva a daňovým podvodom. Podľa obžaloby sa mal Marian K. dopustiť zneužívacieho konania, argumentuje však rozsudkami, ktoré sa vzťahujú na daňový podvod, čo je nezmysel," konštatoval Mandzák.

"Od decembra 2017 sme žiadali orgány činné v trestnom konaní, aby vymedzili rozsah protiprávneho konania Mariana K., teda to, čo mu kladú za vinu. Od začiatku nám odmietli povedať, v akom rozsahu konal v rozpore so zákonom, teda protiprávne. Povedali, že on síce konal v súlade so zákonom, ale až tak, že zákon zneužil. Toto je problém. V obžalobe nie je vymedzený rozsah, kde by porušil zákon," doplnil Para.