Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Slovensko

V programe Detskej Univerzity Komenského figuruje aj téma diplomacie

DUK, foto z archívu. Foto: TASR/Michal Svítok

Celkovo je na programe osem prednášok, ktoré odprezentujú univerzitní profesori, docenti a vedeckí pracovníci.

Bratislava 6. júla (TASR) - Po minuloročnej online Detskej Univerzite Komenského (DUK) si 19. ročník budú môcť deti užiť aj prezenčne, v súlade s platnými protipandemickými opatreniami. "Má svoje nezastupiteľné miesto na Slovensku, nielen tým, že je jedna z prvých v Európe, že je Európskou úniou vybraná ako jedna zo vzorových popri detských univerzitách vo Viedni, Štrasburgu, Tübingene a Bazileji," uviedol v utorok na tlačovej konferencii Juraj Kukura, riaditeľ Divadla Aréna a jeden zo zakladateľov DUK, ktorá aj toto leto umožní deťom vo veku od deväť do 14 rokov objavovať a spoznávať nové témy formou vysokoškolských prednášok.

"Vzdelávať mladú generáciu považujem za jednu z najzmysluplnejších myšlienok vôbec. Všetka česť patrí najmä mladým ľuďom, ktorí sa rozhodli napriek lákadlám leta vzdelávať," podčiarkol rektor UK v Bratislave Marek Števček. Tohtoročná DUK podľa neho ponúka absolútne aktuálne témy: "Nielen mladí ľudia a študenti univerzity by sa mohli dovzdelať v tých oblastiach, napríklad prednášku pani profesorky Bražinovej by som odporúčal mnohým sledovateľom sociálnych sietí a 'odborníkom' na epidemiológiu a vakcináciu."

Letné vzdelávanie detí otvoria v stredu 7. júla o 12.00 h v Aule UK imatrikuláciou a úvodnou prednáškou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) na tému Prečo by sme mali byť diplomatickí aj v živote?. Celkovo je na programe osem prednášok, ktoré odprezentujú univerzitní profesori, docenti a vedeckí pracovníci. Malí študenti sa dozvedia aj to, prečo a ako vzniklo a zaniklo Československo, prečo je akademická sloboda dôležitá. "Chytíme sa aj témy, prečo by sme sa mali dať očkovať, zastúpená je divadelná téma pána profesora Martina Hubu, prečo divadlo vždy kultivovalo spoločnosť," priblížila pre TASR hlavná organizátorka DUK Monika Martinčičová. Dodala, že cyklus prednášok uzavrie Stephan Rauschenbach z Oxfordskej univerzity na tému: Prečo potrebujeme elektróny, aby sme odfotili veľmi malé veci?

Na archívnej snímke Martin Huba.
Foto: TASR – Štefan Puškáš


Momentálne je povolená kapacita študentov denného štúdia 120 detí. Slávnostne promovaní budú tí, ktorí absolvujú aspoň päť z ôsmich prednášok. Dištančné online vzdelávanie je bezplatné a počet študentov nie je obmedzený. Podmienkou je prístup na internet a vek od deväť do 14 rokov. Pre získanie absolventského diplomu je potrebné nielen sledovať streamované videoprednášky, ale aj absolvovať online testy, ktoré zverejnia po prednáškach na www.dukonline.sk.

Workshopy sú pripravené pre denných aj online študentov, ktorí sa môžu tešiť aj na novinku v podobe návštevy Bibiany, Botanickej záhrady či bratislavskej ZOO.

Záujemcovia o prezenčné (denné) alebo dištančné (live online) štúdium na DUK sa môžu prihlasovať prostredníctvom www.duk.sk do 16. júla.