Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Slovensko

Protestný pochod Rómov k Ústavnému súdu sa napokon neuskutočnil

František Tanko Foto: TASR/Michal Svítok

Pochod bol zrušený pre to, lebo organizátori nestihli zabezpečiť potrebné povolenia.

Košice 11. októbra (TASR) – Ohlásený protestný pochod nespokojných Rómov k sídlu Ústavného súdu v Košiciach sa dnes nekonal. Ako pre TASR uviedol predseda Strany rómskej únie na Slovensku (SRÚS) František Tanko, bol zrušený pre to, lebo organizátori nestihli zabezpečiť potrebné povolenia. „Pochod však bude určite do konca mesiaca,“ vyhlásil. Počas pochodu chcú Rómovia podľa Tanka vyzvať Ústavný súd, aby spravodlivo posúdil zákon, ktorý hovorí o aktivačných prácach pre nezamestnaných. „My nechceme nútené práce, chceme prácu aspoň za minimálnu mzdu,“ povedal predseda SRÚS.


Tanko je presvedčený, ako pred časom vyhlásil, že milióny z eurofondov sa v konečnom dôsledku k Rómom nedostali a všetko sa rozkradlo. Už v auguste oznámil, že zorganizuje demonštrácie v okresných mestách za riešenie rómskej problematiky na Slovensku a lepšie využívanie eurofondov smerovaných na tento účel. „Rómsky problém treba riešiť okamžite. Za 22 rokov sa vlastne nič nezmenilo,“ dodal Tanko.

Potom vystúpil na zhromaždení na košickom sídlisku Luník IX. Vyhlásil, že má dôkazy o rozkrádaní eurofondov a prítomným niekoľkým desiatkam obyvateľov ukázal zložku, ktorú nazval zmluvou na 1,5 milióna eur. „To sú peniaze, ktoré mali ísť Rómom, ale gadžo si za ne postavil domov dôchodcov,“ povedal Tanko. Jeho slová sa však nestretli s väčšou odozvou.