Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Slovensko

Prvýkrát zaznela koleda Tichá noc, svätá noc, narodila sa Sisi

Foto: Teraz.sk/TASR

Hlavným predstaviteľom poľského romantizmu bol básnik a dramatik ADAM MICKIEWICZ. Autor poľského národného eposu Pán Tadeáš sa narodil 24. decembra 1798.

Bratislava 24. decembra (TASR) – Atmosféru a čaro týchto dní už viac ako dve storočia umocňuje najznámejšia vianočná koleda Tichá noc, svätá noc. Po prvý raz zaznela 24. decembra 1818 v kostolíku sv. Mikuláša v rakúskom Oberndorfe, kde ju zaspieval mladý farár Joseph Mohr, autor textu, spolu s učiteľom-organistom Franzom Xaverom Gruberom, ktorý nesmrteľnú melódiu skomponoval za necelú hodinu. V súčasnosti sa koleda spieva vo vyše 200 jazykoch a jej melódia je súčasťou vianočných sviatkov na celom svete.

Prvá blahoslavená žena v novodobých dejinách Slovenska ZDENKA SCHELINGOVÁ sa narodila pred 105 rokmi, 24. decembra 1916. Rehoľníčku rádu Milosrdných sestier Svätého kríža a obeť prenasledovania katolíckej cirkvi v bývalom Československu vyhlásil za blahoslavenú 14. septembra 2003 pápež Ján Pavol II.

Medzi jeho najúspešnejšie filmy patria komédie Šťastie príde v nedeľu, Statočný zlodej alebo Skalní v ofsajde. Filmový režisér a dokumentarista JÁN LACKO sa narodil 24. decembra 1925.

Na Štedrý deň, ale v roku 1920, sa narodil český novinár, cestovateľ a prozaik JIŘÍ HANZELKA, ktorý vytvoril spolu s Miroslavom Zikmundom slávnu cestovateľskú dvojicu.

Bola bavorská princezná, stala sa rakúskou cisárovnou i uhorskou kráľovnou a manželkou Františka Jozefa I., jedného z najvýznamnejších monarchov 19. storočia. ALŽBETA BAVORSKÁ, cisárovná Sisi, sa narodila pred 184 rokmi, 24. decembra 1837.

Na archívnej snímke retušovaný portrét cisárovnej Alžbety Bavorskej, známej ako Sisi.
Foto: TASR - František Iván


Hlavným predstaviteľom poľského romantizmu bol básnik a dramatik ADAM MICKIEWICZ. Autor poľského národného eposu Pán Tadeáš sa narodil 24. decembra 1798.

Vojnový román Mladá garda zase preslávil ruského prozaika a publicistu ALEXANDRA ALEXANDROVIČA FADEJEVA. Narodil sa pred 120 rokmi, 24. decembra 1901.

Režiséra MICHAELA CURTIZA, vlastným menom Mihály Kertész, zdobí Oscar za jeho kultový film Casablanca, ktorý sa zapísal do zlatého fondu svetovej kinematografie. Americký režisér maďarského pôvodu sa narodil pred 135 rokmi, 24. decembra 1886.

Na jeho počesť je pomenovaná jednotka energie Joule. Britský fyzik JAMES PRESCOTT JOULE sa narodil na Štedrý deň roku 1818.

V roku 1818 sa narodil britský fyzik JAMES PRESCOTT JOULE, ktorého meno nesie fyzikálna jednotka energie v sústave SI. Zomrel 11.10.1889.
Foto: ecsphysics.webs.com


Pred 53 rokmi, v roku 1968 obleteli členovia posádky Apolla 8 desaťkrát Mesiac a stali sa prvými ľuďmi, ktorí na vlastné oči videli jeho odvrátenú stranu.

Na Štedrý deň oslavujú meniny nositelia dvoch mien. Podľa starozákonnej knihy Genessis je Adam prvý človek, muž stvorený Bohom v raji, telo z hliny. Z tohto spojenia je odvodený aj pôvod krstného mena Adam z hebrejčiny, čo v preklade znamená "človek z hliny, pozemšťan". Nemenej obľúbené ako meno Adam je tiež meno Eva. Rovnako pochádza z hebrejčiny a vo voľnom preklade znamená "tá, ktorá dáva život". Takže, hoci sú dnes Vianoce, nezabudnite obdarovať blahoželaním aj dnešných oslávencov Adamov a Evy.