Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

PS: Minister Susko by mal zverejniť dovolanie v prípade Kováčika

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (SMER-SD). Foto: TASR - Jakub Kotian

Odvolávanie sa na súkromie Kováčika podľa PS neobstojí, pretože ministerstvo môže dovolanie aj rozhodnutie anonymizovať.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) by mal zverejniť dovolanie, ktoré podal v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ak tak neurobí, opozičné PS ho chce predvolať na zasadnutie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR, prípadne urobiť poslanecký prieskum. PS žiada aj o zverejnenie príkazu na prerušenie výkonu trestu bývalého špeciálneho prokurátora. Ministerstvo spravodlivosti reagovalo, že nebude zverejňovať dokumenty zo súdneho konania.

"Tieto rozhodnutia minister urobil vo verejnej funkcii a je zodpovedný za výkon svojej funkcie daňovým poplatníkom. Verejnosť má právo vidieť a posúdiť, na základe čoho konal. Výhovorky ministra o rešpekte súkromia sú v tejto situácii smiešne," uviedla v stanovisku poslankyňa NR SR za PS Zuzana Števulová.

Odvolávanie sa na súkromie Kováčika podľa PS neobstojí, pretože ministerstvo môže dovolanie aj rozhodnutie anonymizovať. "Je to bežná prax na súdoch, čo by mal Boris Susko ako minister spravodlivosti vedieť," doplnila členka Ústavnoprávneho výboru NR SR Lucia Plaváková (PS).

Ak minister nezverejní obsah dokumentov, PS je pripravené využiť všetky parlamentné nástroje kontroly. "Ministra si predvoláme na ústavnoprávny výbor, navrhneme poslanecký prieskum či interpeláciu a odpovedí sa budeme dožadovať aj na hodine otázok," priblížila Plaváková.

Ministerstvo spravodlivosti SR reagovalo, že už v minulosti opakovane kritizovalo vynášanie informácií z trestných spisov. "Preto sa nebude aktuálne k uvedenej veci vyjadrovať, ani zverejňovať dokumenty z vami spomínaného súdneho konania a takto ovplyvňovať nielen samotné konanie, ale aj verejnú mienku," uviedla Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti.

Minister spravodlivosti podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušil jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.