Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

PS kritizuje návrh na zrušenie dvoch percent pre právnické osoby

Na snímke poslankyňa NRSR Lucia Plaváková (Progresívne Slovensko). Foto: TASR - Jakub Kotian

Návrh na zrušenie daňovej asignácie pre právnické osoby prezentoval ISD koncom júla.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) kritizuje návrh na zrušenie dvojpercentnej asignačnej dane pre právnické osoby. Na tlačovej konferencii o tom informovali poslanci za PS. Zámer prezentoval Inštitút sociálnej demokracie (ISD), personálne prepojený so stranou Hlas-SD.

"Namiesto toho, aby vláda začala konečne riešiť problémy ľudí, chce ešte aj zničiť tých, ktorí sa dennodenne problémom ľudí venujú," uviedla poslankyňa Lucia Plaváková (PS).

Zároveň poukázala na to, že koaličná SNS predložila na rokovanie parlamentu návrh, ktorý chce po vzore Maďarska "nálepkovať" mimovládne organizácie financované zo zahraničia. Všetky návrhy, ktoré útočia na mimovládne organizácie, sú podľa Plavákovej ohrozujúce nielen pre ľudí, ktorým pomáhajú, a aj pre rozvoj spoločnosti.

"To, čo táto vláda robí, mi silne pripomína maniere komunistov po roku 1948. Jedna z prvých vecí, na ktoré siahli, bolo zastavenie a rozpustenie akýchkoľvek združení a spolkov," skonštatoval poslanec za Progresívne Slovensko Ondrej Prostredník. Dodal, že komunisti na to, aby mohli naplniť svoje ambície, museli rozložiť občiansku spoločnosť. Vláda Roberta Fica (Smer-SD) podľa neho robí to isté.

Návrh na zrušenie daňovej asignácie pre právnické osoby prezentoval ISD koncom júla. Návrh by mal podľa jeho predkladateľov priniesť štátu ročne 30 až 50 miliónov eur a časť z toho by sa mala presunúť na adresnú pomoc najohrozenejším skupinám na Slovensku.

Viaceré neziskové organizácie považujú možné zrušenie daňovej asignácie pre firmy za nepremyslený krok. Týmto opatrením by síce vláda získala do rozpočtu 50 miliónov eur, no občania Slovenska by prišli o verejnoprospešné aktivity vo vyššej hodnote a podľa organizácií by sa zhoršila dostupnosť pomoci pre ľudí v núdzi.

ISD tvrdenia poslancov z PS, že návrh zrušenia daňovej asignácie pre právnické osoby pochádza od inštitútu, odmietol. Naopak, ISD údajne pripravuje opatrenia, ktoré posilnia kontrolu nad využívaním prostriedkov z dvojpercentnej asignácie z daní právnických osôb tak, aby sa využívali čo najefektívnejšie v prospech ľudí, ktorí potrebujú pomoc.

Predseda správnej rady ISD Martin Halás poukázal na to, že návrh na zrušenie daňovej asignácie pre právnické osoby prišiel ešte od úradníckej vlády pod vedením Ľudovíta Ódora. Bývalý predseda vlády SR podľa neho tento krok označil za jedno z konsolidačných opatrení, ktoré malo vyriešiť problém daňovej optimalizácie v rámci dvojpercentnej asignácie.