Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

PS navrhuje zmenu podmienok pri registrácii cirkví

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvý stupeň registrácie by podľa novely mohla cirkev či náboženská spoločnosť získať pri počte 150 členov.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičné PS chcú presadiť zmenu podmienok pri registrácii cirkví a náboženských spoločností. Navrhujú dvojstupňový proces registrácie. Chcú tak zabezpečiť prístup k právam plynúcim z náboženskej slobody aj menším spoločenstvám, ktoré sú podľa nich v súčasnosti diskriminované. Do parlamentu predložili novelu zákona o slobode náboženskej viery, postavení cirkví a náboženských spoločností.

Prvý stupeň registrácie by podľa novely mohla cirkev či náboženská spoločnosť získať pri počte 150 členov. Na získanie druhého stupňa by zase bolo treba nepretržitú činnosť päť rokov v súlade so zákonom aj počet členov na úrovni minimálne jedného promile celkového počtu obyvateľov SR. "Podstatou navrhovaného riešenia je sprístupnenie práv na zhromažďovanie sa na účel vyznávania náboženskej viery a prístup do verejnoprávnych médií hneď po prvom stupni registrácie. Prístup k právu na príspevok zo štátneho rozpočtu, ako aj niekoľko ďalších práv získajú subjekty až po druhom stupni registrácie," ozrejmili predkladatelia.

Navrhli tiež zaviesť povinnosť registrovaných cirkví a náboženských spoločností predkladať každoročne správu o svojej činnosti. Odôvodnili to potrebou transparentnosti. Novela tiež zdôrazňuje zodpovednosť registrovaných cirkví a náboženských spoločností pri vytváraní tolerantnej a rešpektujúcej spoločnosti.