Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

PS: Novela zákona o športe obsahuje nedostatky

Na snímke poslanec Národnej rady SR Dávid Dej (Progresívne Slovensko). Foto: TASR Jakub Kotian

Rušenie funkcie kontrolórov na úrovni menších športových zväzov môže viesť k nesprávnemu hospodáreniu, uviedol poslanec za PS Dávid Dej.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Novela zákona o športe obsahuje závažné nedostatky týkajúce sa verejných zdrojov. Upozornilo na to opozičné Progresívne Slovensko (PS) s tým, že kritizovalo najmä oblasť transparentnosti a kontroly využívania. Požaduje prepracovanie novely. TASR o tom informovali z mediálneho oddelenia hnutia. Novelu v stredu poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

"Podľa návrhu novely nebude väčšina športových organizácií povinná mať riadnu účtovnú uzávierku overenú audítorom. Rušenie funkcie kontrolórov na úrovni menších športových zväzov môže viesť k nesprávnemu hospodáreniu," uviedol poslanec za PS Dávid Dej. Je podľa neho neprípustné, aby sa pri nakladaní s verejnými zdrojmi znížili kontrolné mechanizmy.

Novelu kritizovala aj poslankyňa Natália Nash (PS). "Navrhovaná úprava umožňuje fyzickým a právnickým osobám v konflikte záujmov s členmi národných športových zväzov, aby dodávali tovary a služby pre tieto zväzy. Takéto opatrenie otvára priestor pre netransparentné a neférové praktiky" podotkla.

Hlavné zámery návrhu novely zákona o športe sú umožniť jasnejšiu podporu športu, znížiť nadmernú byrokraciu, zaviesť mechanizmy na riešenie sporov v športe a tiež zefektívniť jeho financovanie. Dôvodom predloženia je úsilie o vyriešenie problémov, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe a ktoré boli avizované od športovej verejnosti, športových organizácií a športovcov samotných.