Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Slovensko

Reakcie opozície na odstúpenie ministerky zdravotníctva Z. Dolinkovej

Na snímke podpredseda NRSR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Teraz.sk prináša reakcie opozície na odstúpenie ministerky zdravotníctva Z. Dolinkovej.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Odchod ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie musel prísť. Demisia však nijako nevyrieši krízu v sektore. Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) to uviedlo na sociálnej sieti v reakcii na avizovanú demisiu Dolinkovej. Myslí si, že odstúpenie ministerky je potvrdením toho, že predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) nedokázal zo zdravotníctva urobiť premiérsku tému.

"Robert Fico je unavený a nechce sa mu vládnuť a prináša už len chaos. Krízu v zdravotníctve alibisticky tlačil pred sebou, ale teraz je všetka zodpovednosť na ňom,"
vyhlásilo hnutie s tým, že v stávke sú zdravie a životy "nielen v trenčianskej nemocnici".

Poslanec Národnej rady (NR) SR Oskar Dvořák (PS) vyčítal ministerke zdravotníctva viaceré zlyhania. Myslí si, že aktívne prispela k prehĺbeniu problémov v zdravotníctve. "Ona nielenže nič nerobila, ale prispela aj k zhoršeniu," podotkol. Kritizoval ju napríklad za negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, situáciu vo Fakultnej nemocnici Trenčín či rozhodnutie odstúpiť od zámeru výstavby novej národnej nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Myslí si tiež, že dlho ustupovala aj splnomocnencovi vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petrovi Kotlárovi. Upozornil, že neriešila jeho tvrdenia. "Teraz bolo pre ňu veľmi jednoduché na tlačovej konferencii sa postaviť a odsúdiť jeho výroky," povedal.

Poslanec Tomáš Valášek (PS) predpokladá, že vládna koalícia sa bude o prázdne miesto ministra zdravotníctva hádať. "To jediné, na čo majú chuť a čas, je riešiť seba a svoje posty. Žiaľ, ľudia na Slovensku z toho nebudú ani viac zdraví, ani sa im nebude o nič lepšie žiť," skonštatoval. Na predsedu vlády spolu s Dvořákom apeloval, že problémy v zdravotníctve odchodom ministerky neodchádzajú a treba ich riešiť.

Dolinková avizovala podanie demisie v piatok na tlačovej konferencii. Vyhlásila, že nemá podporu vlády. Tiež kritizovala, že konsolidačné opatrenia sa dotknú aj zdravotníctva. Vystúpila i proti Kotlárovi.

SaS: Z. Dolinková mala na poste ministerky zdravotníctva skončiť už skôr


K odstúpeniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) malo prísť oveľa skôr. V reakcii na Dolinkovej v piatok ohlásenú abdikáciu to uviedli zástupcovia strany SaS.

"Jej odstúpenie sme požadovali už od leta, k viacerým pochybeniam, ktoré boli pre jej koniec dostatočným dôvodom sa napokon pridal konsolidačný balíček a výpovede zdravotníkov ako pomyselný posledný klinec do rakvy neschopnej ministerky zdravotníctva," vyhlásil na tlačovej konferencii predseda SaS Branislav Gröhling.

Odchádzajúca ministerka podľa neho svojím piatkovým vyhlásením defacto priznala, že schválená konsolidácia spôsobí kolaps v zdravotníctve. "Potvrdila, že obeťou konsolidácie je aj slovenské zdravotníctvo," skonštatoval Gröhling.

Poslanec SaS v Národnej rade Tomáš Szalay vyzval prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby demisiu prijal. Rok Dolinkovej na čele rezortu zdravotníctva označil za stratený. Napriek skúsenostiam zo sektora podľa Szalaya nedokázala zrealizovať svoje vízie. "Prešľapovalo sa na mieste, problémy sa nabaľovali," poznamenal Szalay. Mieni, že k Dolinkovej odchodu výrazne "dopomohol" aj sám predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). "Nielen tým, že zdravotníctvo sa nestalo premiérskou témou, ale aj tým, že vláda dávala priestor rôznym 'kotlárovcom' - dezinformátorom. Podkopávala tým nohy nielen Dolinkovej, ale i celému zdravotníctvu," dodal.

Liberáli zároveň vyzvali premiéra, aby Dolinkovú nahradil schopným človekom, ktorý bude mať potenciál presadiť dôležité zmeny v zdravotníctve. "To potrebuje rázny rez," zvýraznil Szalay.

KDH vníma demisiu Dolinkovej ako logický krok, upozorňuje na jej zlyhania


Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) považuje odstúpenie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) za logický krok. Poukazuje na viaceré jej zlyhania. Verí, že miesto po nej obsadí rešpektovaná osobnosť, ktorá bude vedieť hájiť záujmy pacientov a mať silnú politickú podporu v boji so záujmovými skupinami v rezorte. Uviedlo to v stanovisku.

"Dolinková doplatila na nepripravenosť, s ktorou na kreslo ministerky prišla, a zároveň chabý rešpekt v rámci celého rezortu, ktorý si nedokázala ani za rok svojho pôsobenia vybudovať," poznamenal poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Stachura (KDH).



Vyčítal jej viaceré kroky. Upozornil napríklad na odstúpenie od zámeru výstavby novej národnej nemocnice na bratislavských Rázsochách či zlyhania pri hľadaní alternatívnych riešení pri detských ambulantných pohotovostných službách. Hovoril aj o jej neschopnosti riešiť nekontrolované poplatky v zdravotníctve, zhoršovaní dostupnosti zdravotnej starostlivosti či meškaní s centrálnym riadením štátnych nemocníc.

Kresťanskí demokrati Dolinkovú skritizovali aj v súvislosti so schválením konsolidačného balíčka v NR SR. "Čakali sme, že pri návrhu konsolidácie sa Dolinková postaví a bude bojovať za svoj rezort, za sestry, záchranárov, lekárov a bude sa biť do poslednej chvíle. To sa však nestalo a ministerka radšej rezignovala. Čakáme, že jej nástupca zvráti prijaté opatrenia a zasiahne aj prezident SR," dodal poslanec František Majerský (KDH).

Hnutie Slovensko: Demisia Z. Dolinkovej mala prísť už dávno


Demisia ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) mala prísť už dávno. V reakcii to uviedlo hnutie Slovensko. Dolinková podľa neho konala v prospech finančných skupín a v neprospech pacientov. TASR o tom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Hnutie konštatuje, že ministerka najviac času vo svojej funkcii venovala sebe samej. "Podarilo sa jej zrušiť ľuďom zubné benefity, odložiť maximálne čakacie lehoty na operácie, ktoré mali platiť od začiatku roka, podarilo sa jej zvýšiť zdravotné odvody, zastaviť centrálny systém objednávania pacientov na vyšetrenia," komentoval bývalý minister zdravotníctva a poslanec parlamentu Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Doplnil, že Dolinková zvýhodnila nemocnicu Penty pri pláne obnovy, ohrozila tým milióny eur z Európskej únie a zastavila výstavbu novej Univerzitnej nemocnice na Rázsochách.

Poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) verí, že novým ministrom nebude bábka v rukách finančných skupín, ale človek, ktorému záleží na pacientoch. "Kolaps zdravotníctva a neochota bojovať za záujmy zdravotníkov pri Ficovom balíku ožobračovania ľudí, personálny rozvrat v trenčianskej nemocnici priamo zapríčinený jej diletantizmom, prienik finančných skupín do zdravotníctva - to je vizitka končiacej 'instagramovej' ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej," skonštatovala Remišová.

Kresťanská únia dúfa, že nové vedenie rezortu si aspoň sčasti osvojí zásadu, že ľudia - pacienti i zdravotníci - sú na prvom mieste, nie politické hry. "Povinnosťou a absolútnou prioritou vlády by malo byť zabezpečenie kompetentného riadenia kľúčového rezortu, ktorý má zachraňovať životy, nie kolabovať v dôsledku neodborných, nesystémových a populistických rozhodnutí," skonštatovala.