Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Slovensko

PS podáva podnet na Ústavný súd SR týkajúci sa vdovských dôchodkov

Na snímke poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Simona Petrík. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súčasný stav označilo za neférový a diskriminačný.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Opozičné Progresívne Slovensko (PS) podáva v stredu podnet na Ústavný súd (ÚS) SR týkajúci sa vdovských dôchodkov. Súčasný stav označilo za neférový a diskriminačný. Informovali o tom podpredsedníčka parlamentného výboru pre sociálne veci Simona Petrík (PS) a predsedníčka parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Lucia Plaváková (PS) na stredajšej tlačovej konferencii.

Vdovský dôchodok by sa podľa hnutia nemal odvíjať od počtu vychovaných detí. "Bezdetné vdovy aktuálne nemajú nárok na riadny vdovský dôchodok okrem prvých dvoch rokov sanácie po smrti manžela. Musia teda čakať až do dovŕšenia svojho dôchodkového veku, aby im bol priznaný riadny vdovský dôchodok," upozornila Petrík s tým, že situácia sa týka rovnako vdovcov ako vdov.

Ako doplnila Plaváková, počet vychovaných detí nemá vplyv na schopnosť jednotlivca vyrovnať sa so stratou živiteľa. Preto podľa nej nie je legitímnym ústavným dôvodom na nerovnaké zaobchádzanie s vdovami alebo vdovcami bez vychovaných detí. Za diskriminačnú považuje právnu úpravu, ktorá rovnaké alebo porovnateľné situácie rieši odchylným spôsobom. Takýto spôsob pritom podľa nej zákonodarca nemôže rozumne odôvodniť legitímnym cieľom.