Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

PS:Vymenovanie Gašpara dokazuje, že Pellegrini je prezidentom koalície

Na snímke poslanec Národnej rady SR (NR SR) Martin Dubéci (Progresívne Slovensko). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezident v pondelok vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) dokazuje, že prezident SR Peter Pellegrini je lojálnym prezidentom vládnej koalície. Uviedlo to opozičné Progresívne Slovensko. Kritizuje nedostatok profesionálnych skúseností u Gašpara na tento dôležitý post, nejasnosti ohľadom majetku či pochybný spôsob ustanovenia do funkcie dočasne povereného námestníka SIS vládou. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia strany.

"Prezident si dal s vymenovaním pána Gašpara načas, pritom vôbec nie je jasné, prečo mu to tak trvalo, a či preveril výhrady, ktoré sa s ním spájajú," poukázal predseda poslaneckého klubu PS a člen kontrolného výboru SIS Martin Dubéci. Prezident podľa neho ani po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) nevidel dôvod obsadiť tak dôležitú pozíciu, akou je riaditeľ SIS. "Rozhodol sa tak až teraz, keď sa blíži toľko očakávaná dohoda na obsadení postu predsedu parlamentu," doplnil.

Členka kontrolného výboru SIS Zuzana Števulová poznamenala, že PS na najbližšiu schôdzu parlamentu predložilo návrh týkajúci sa dlhodobo neobsadeného postu predsedu Národnej rady (NR) SR. "Náš návrh uznesenia zaväzuje NR SR k vyhláseniu voľby predsedu NR SR. Koalícia nie je pre vlastnú neschopnosť a vnútorné spory schopná niekoľko mesiacov tento post obsadiť," dodala.

Prezident v pondelok vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS. Gašparovu nomináciu na tento post odsúhlasila vláda vo februári.