Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

PS vyzýva premiéra na uvoľnenie financií ľuďom zasiahnutým povodňami

Na snímke dopravná značka s nápisom "Neparkujte povodeň" na Fajnorovom nábreží v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéf PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka vyzýva Fica, aby uvoľnil peniaze z rezervy premiéra aj z rezervy vlády.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Opozičné Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na uvoľnenie financií ľuďom zasiahnutým povodňami. Avizuje, že v parlamente podporí maximálnu pomoc pre ľudí a samosprávy zasiahnuté povodňami.

Šéf PS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka vyzýva Fica, aby uvoľnil peniaze z rezervy premiéra aj z rezervy vlády. "V týchto rezervách sú milióny eur, ktoré v minulosti išli napríklad fitnes modelke na nechty. Som presvedčený, že oveľa viac ich potrebujú ľudia, ktorým prírodný živel kruto zasiahol do života. Prišli o svoje domovy, o strechu nad hlavou," zdôraznil v stanovisku Šimečka s tým, že reakcia vlády v Rakúsku aj v Českej republike bola pružná a rázna.

Podpredsedníčka PS aj parlamentného výboru pre sociálne veci Simona Petrík doplnila, že 1500 eur na domácnosť ani 15.000 eur pre samosprávy od ministra práce Erika Tomáša (Smer-SD) stačiť nebude. "Pomoc avizovaná ministrom je byrokraticky náročná a pomalá. Videli sme to aj pri odstraňovaní škôd po zemetrasení na východe Slovenska," uviedla. Premiér má podľa nej k dispozícii 1,5 milióna eur a môže ich rozdeliť flexibilne a adresne. Dodala, že ďalších päť miliónov má v rezerve vláda.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Tomáš cez víkend avizoval poskytnutie finančnej a humanitárnej pomoci obyvateľom v zasiahnutých oblastiach. Maximálna výška príspevku pre jednu domácnosť bude dvakrát 1500 eur. Mestám a obciam vedia poskytnúť 15.000 eur, z ktorej by mali povinne nakupovať materiál a ďalšie veci pre občanov. Pomoc by mala byť doručovaná cez úrady práce na základe podaných žiadostí od občanov.