Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Slovensko

Psychológovia apelujú na riešenie nízkeho ohodnotenia profesie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Treba nastaviť spravodlivé a motivujúce platové podmienky pre psychológov v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Volá po tom Slovenská komora psychológov.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Treba nastaviť spravodlivé a motivujúce platové podmienky pre psychológov v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Volá po tom Slovenská komora psychológov. Apeluje na vládu aj ministerstvo zdravotníctva, aby začali situáciu s ich nízkym ohodnotením riešiť. TASR o tom informovalo prezídium komory.

"Neustále narastá dopyt po psychologických službách bez nárastu počtu psychológov v zdravotníckych zariadeniach. V časoch, keď významne narastá prevalencia duševných porúch, duševné poruchy sa stávajú najčastejšou príčinou práceneschopnosti a sú jednou z najčastejších príčin invalidity, zdravotnícky systém nereaguje tak, aby naplnil potreby pacientov, stabilizoval psychológov a poskytol im adekvátne pracovné podmienky vrátane odmeňovania," poznamenalo.

Komora upozornila na to, že pre nízke príjmy dochádza k odlevu psychológov po ukončení špecializačného štúdia. "Znižuje sa tým dostupnosť špecializovanej starostlivosti práve v týchto zariadeniach. Nedostatok psychológov sa prejavuje i v ostatných rezortoch, čím je ohrozené zotrvanie psychológov v zdravotníctve," dodala.