Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák aktuálne nevidí priestor na zmenu volebného systému

Na snímke vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Myšlienku zmiešaného systému, kde by sa polovica parlamentu volila pomerným zastúpením, polovica regionálne, považuje za zaujímavú.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. júna (TASR) - Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) aktuálne nevidí priestor na zmenu volebného systému. Myslí si, že by došlo k obvineniam o snahe vytvoriť systém, ktorý je prospešnejší pre Smer, pričom nevie, či má niekto chuť "túto vojnu" absolvovať. Uviedol to v stredu.

"To je veľká debatná téma, ktorá je tu roky rokúce," zhodnotil Kaliňák. Nemyslí si, že zmena je reálna. Ako komentoval, úprava by vyhovovala najmä strane Smer, ktorý má ako najväčšia strana najviac lídrov.

Myšlienku zmiešaného systému, kde by sa polovica parlamentu volila pomerným zastúpením, polovica regionálne, považuje za zaujímavú. Zároveň sa však obáva komplikácií pri skladaní vlády. "Tu by ste robili koalície s nezávislými poslancami v podstate," načrtol. Zložiť stabilnú vládu, ktorá by niekam posunula Slovensko, by bolo podľa neho prakticky nemožné.

O možnej zmene volebného systému hovorili cez víkend minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a líder KDH Milan Majerský. Zhodli sa, že Slovensko by mohlo mať viac volebných obvodov. Minister avizoval, že Hlas-SD príde s touto myšlienkou pred koalíciu a chce diskutovať. Rezort vnútra priblížil, že prípadná zmena by závisela od výsledkov odbornej diskusie a dohody parlamentných strán. Viaceré opozičné strany odmietajú takéto zmeny z dielne vládnych strán.