Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák: Prvý systém PVO by mohol prísť koncom roka 2025

Na archívnej snímke R. Kaliňák.. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Do obchodu bude podľa ministra zapojený slovenský priemysel.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Prvý zo systémov protivzdušnej obrany (PVO), ktoré Slovensko nakúpi od Izraela, by mal prísť na Slovensko koncom roka 2025. V prevádzke by mohol byť už začiatkom roka 2026. Ide o systémy Barack. Podľa predbežných dohôd by sa na Slovensku mohla vyrábať munícia. Po rokovaní vlády o tom informoval minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Do obchodu bude podľa ministra zapojený slovenský priemysel. "Zatiaľ, čo ja viem, tak sú oslovené dve spoločnosti, jedna štátna a jedna súkromná. V oblasti radarovej časti a oblasti výroby rakiet," vyhlásil s tým, že ich pravdepodobne bude viac.

Minister obrany tvrdí, že cenu systému sa rokovaniami podarilo znížiť zo 128 miliónov za kus na vyše 92 miliónov eur. Súčasťou objednávky sú podľa Kaliňáka aj rakety s predĺženým doletom či radary s dvojnásobným dosahom.

Slovensko nakúpi od Izraela šesť mobilných systémov protivzdušnej obrany. Predpokladaná cena je vyše 554 miliónov eur. Medzivládnu dohodu s izraelskou stranou by malo Ministerstvo obrany SR podpísať do konca októbra. Nákup v stredu schválila vláda.