Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Radíme: Aj voľnopredajnými liekmi sa dá predávkovať

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V prípade ibuprofénu dochádza k predávkovaniu, keď pacienti užijú príliš veľa tabliet naraz alebo ak telo liek nemetabolizuje a nevylučuje správne.

Bratislava 31. júla (TASR) - Na opatrnosť treba dbať aj pri voľnopredajných liekoch. Nadmerné a nekontrolované užívanie niektorých z nich môže viesť k predávkovaniu. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na to upozornil na sociálnej sieti.

"Medzi najčastejšie voľnopredajné lieky patria tie s obsahom paracetamolu alebo ibuprofénu. Pacienti majú veľký výber, avšak len málo z nich si uvedomuje možné hroziace riziká. Pri oboch účinných látkach treba byť opatrný," uviedol ústav.

Podotkol, že paracetamol sa nachádza v množstve voľnopredajných liekov s rôznymi názvami a pri ich užití v krátkom časovom odstupe môže dôjsť k neúmyselnej otrave. Zdôraznil, že ide o vážny stav. "Pri neliečenej otrave dochádza k zlyhávaniu obličiek, pečene a poruchám vedomia, čo môže viesť až k úmrtiu pacienta," ozrejmil. Medzi príznaky otravy patria nevoľnosť, nechutenstvo, vracanie, potenie, ospanlivosť či apatia. "Môže mať aj bezpríznakovú fázu, keď dochádza k prechodnému zlepšeniu stavu pacienta, čo môže negatívne ovplyvniť diagnostiku. Príznaky sa však zvyčajne po dvoch dňoch vrátia vo vyššej intenzite," upozornil ŠÚKL. Otrava sa lieči v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti alebo na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení.

V prípade ibuprofénu dochádza k predávkovaniu, keď pacienti užijú príliš veľa tabliet naraz alebo ak telo liek nemetabolizuje a nevylučuje správne. Predávkovanie spôsobí poškodenie častí tráviaceho systému, najmä žalúdku alebo čriev.