Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Slovensko

Radíme: Chrípka a prechladnutie majú odlišný priebeh aj príznaky

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Vyplýva to z materiálu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k aktuálnej chrípkovej sezóne.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. októbra (TASR) - Niektorí ľudia si zamieňajú prechladnutie s chrípkou, no ochorenia sa líšia. Majú zvyčajne iný priebeh aj príznaky. Vyplýva to z materiálu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k aktuálnej chrípkovej sezóne.

"Ak prechladnutie nie je komplikované ďalšou infekciou, ochorenie má spravidla iba mierny priebeh. Naopak, chrípka často býva vážnym ochorením, ktoré neradno podceňovať," priblížili odborníci.

Pri chrípke nastupujú príznaky prudko a sú výrazné. Sprevádzajú ju vysoká horúčka či zimnica, bolesť hlavy, svalov, kĺbov a očí. Prítomná je aj bolesť a pálenie hrdla až problémy s prehĺtaním, suchý kašeľ či extrémna únava. Zriedkavé je kýchanie, často je bez nádchy.

Pre prechladnutie sú typické mierne príznaky, ktoré sa začínajú pozvoľne. Prejavuje sa napríklad častým kýchaním, miernym kašľom a škrabaním v hrdle, ktoré väčšinou ustúpi do dvoch dní. Pre prechladnutie je typická žiadna alebo iba mierne zvýšená teplota. Hlieny sú spočiatku vodnaté a po niekoľkých dňoch hustnú až úplne vymiznú.

V diagnostike sa všeobecní lekári orientujú podľa typických príznakov chrípky a s ohľadom na aktuálnu epidemickú situáciu. "V prípade potreby lekár môže zvážiť aj výter z nosohltana, ktorý sa laboratórne vyšetrí na prítomnosť chrípkového vírusu," dodal ÚVZ.