Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 24. november 2024Meniny má Emília
< sekcia Slovensko

Radíme: Mandle prospievajú mozgu i nervovému systému

Mandle. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Pravidelná konzumácia môže podľa RÚVZ pomôcť zvýšiť úroveň tzv. dobrého cholesterolu a zároveň znížiť hladinu tzv. zlého cholesterolu.

Bratislava 15. januára (TASR) - Mandle sú zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, nemali by preto chýbať v jedálničku počas celého roka. Ich konzumáciou si možno zabezpečiť prísun viacerých živín ako vitamíny A, E, B, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok, draslík, mangán, železo, selén a sodík. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.

"Prospejú napríklad nášmu mozgu a nervovému systému, pretože obsahujú riboflavín (vitamín B2) a L-karnitín, ktoré podporujú zvýšenie aktivity mozgu, tvorbu nových nervových dráh a tým znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Pre obsah fosforu a vápnika sú mandle výborné pre zdravie našich kostí, zubov a chránia nás pred rizikom vzniku osteoporózy," povedala Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.

Pravidelná konzumácia môže podľa RÚVZ pomôcť zvýšiť úroveň tzv. dobrého cholesterolu a zároveň znížiť hladinu tzv. zlého cholesterolu. Priblížil, že vitamín E pôsobí ako silný antioxidant a chráni imunitu a znižuje riziko ochorení srdca. Vďaka prítomnosti mastných kyselín - linolovej a linolénovej pomáhajú mandle aj pri znižovaní zápalových procesov. Podľa RÚVZ majú blahodarný vplyv aj na pokožku a pomáhajú i pri chudnutí, keďže spôsobujú pocit sýtosti. Približne štyri až päť mandlí denne zabezpečí aj dostatok vlákniny.

Mandle sa považujú za orechy, avšak ide o semeno mandľovníka, ktoré je ukryté v tvrdom jadre (kôstke). Existuje asi 30 druhov mandlí, ozrejmil RÚVZ Bratislava. Najviac nutričných zložiek možno prijať, ak sa konzumujú celé spolu s hnedou šupkou. Na priamu konzumáciu sa využívajú tzv. sladké druhy mandlí. Z horkých druhov sa vyrába mandľový olej, vhodný na ochutenie rôznych pokrmov.