Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. december 2024
< sekcia Slovensko

Radíme: Ochorenie pečene sa rozvíja bez viditeľných príznakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Lekárka radí vyhýbať sa hlavne jedlám s nedostatočnou výživovou hodnotou s vysokým obsahom tuku, vyprážaným jedlám.

Bratislava 23. februára (TASR) – Jedným z najčastejších ochorení pečene je nealkoholická steatóza, ktorá v počiatočných fázach prebieha bez viditeľných príznakov. Spôsobuje stukovatenie pečeňových buniek. Nahromadenie tuku v pečeni môže spôsobiť poruchu jej funkcie. Pre TASR to priblížila všeobecná lekárka pre dospelých Diana Baranová.

Príznaky ochorenia pečene môžu pribúdať postupne, sú však len minimálne a ničím špecifické. Ide napríklad o celkovú únavu, malátnosť, nevýkonnosť, svalovú slabosť, tráviace ťažkosti, poruchy vyprázdňovania a pocit ťažoby či plnosti. „Ak sa pridružia kožné problémy, poruchy imunitného systému, hormonálna nerovnováha, opuchy, je to bitie na poplach a najvyšší čas nielen zmyslieť sa, ale konať,“ varuje Baranová.

Lekárka vysvetlila, že najčastejšou príčinou steatózy je nesprávna životospráva, teda nadmerná konzumácia cukru a ťažkých jedál s nedostatkom pohybu. Rizikovým faktorom môže byť obezita, cukrovka a poruchy metabolizmu tukov. Steatóza môže vzniknúť aj ako sekundárne ochorenie vyvolané užívaním liekov a konzumáciou alkoholu. Ojedinele môže vzniknúť aj pri drastickom chudnutí, ktoré zapríčiňuje veľkú mobilizáciu tukových zásob z oblasti brušného a podkožného tuku, ktorý sa následne spracováva v pečeni.

„Alfou a omegou pri snahe o udržanie zdravia pečene a v konečnom dôsledku zdravia celého organizmu je pestrá a vyvážená strava s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, zdravých tukov a vlákniny, spojená s pravidelnou fyzickou aktivitou a redukciou telesnej hmotnosti,“ povedala Baranová. Na naštartovanie regeneračných procesov odporúča vynechať alebo aspoň výrazne obmedziť niektoré jedlá a nápoje či užívanie esenciálnych fosfolipidov.

Lekárka radí vyhýbať sa hlavne jedlám s nedostatočnou výživovou hodnotou s vysokým obsahom tuku, vyprážaným jedlám. Za najideálnejšie považuje pripravovať pokrmy len varením alebo dusením v pare, prípadne s pridaním malého množstva tuku. Konzumovanie alkoholických nápojov by sa malo znížiť na minimum.

„Medzi najvhodnejšie potraviny, ktoré odporúčam dlhodobo konzumovať pacientom s poruchami pečene aj tým, ktorí si chcú udržať zdravú pečeň, patria nízkotučné mliečne výrobky- tvaroh, jogurty, kvalitné mäso - skôr hydina/králik, a ryby, ovocie, zelenina, zdravé tuky - olivový olej. Naopak, medzi nevhodné alebo neodporúčané patria nezdravé tuky - slanina, údeniny, tučné mäso, syry a smotanové mliečne výrobky, vajcia, majonéza, ostré koreniny a, samozrejme, sladené nápoje,“ zhrnula Baranová.