Farmaceutka ozrejmila, že jedovaté huby majú veľmi často lepkavý povrch klobúka, nebývajú červivé, zapáchajú a zo spodnej strany klobúka majú lupene.
Autor TASR
Bratislava 28. októbra (TASR) - Otrava hrozí aj z jedlých húb, prejavovať sa môže rôzne. Prvá pomoc pri otrave je podanie vysokých dávok aktívneho uhlia, naopak, nevhodné je vtedy prijímať mlieko. Vyplýva to z odporúčaní farmaceutky Lenky Čorbovej z lekárne Dr. Max.
"Otrava hubami sa môže prejavovať rôzne, preto pri každom podozrení na otravu je potrebné vyhľadať lekársku pomoc čo najskôr. Medzi najčastejšie príznaky patria predovšetkým tráviace ťažkosti ako hnačka, vracanie, podráždenosť, dehydratácia, nevoľnosti a kŕče," ozrejmila Čorbová. Vracanie nie je podľa nej nutné potláčať a pacient by mal k lekárovi priniesť aj vzorku jedla, ktoré konzumoval.
Čorbová upozornila, že v prípade jedlých húb je nebezpečná napríklad konzumácia hnojníka atramentového v kombinácii s alkoholom. "Otrava hrozí taktiež pri nevhodnom uskladnení húb alebo nedostatočnou tepelnou úpravou," doplnila. Zbierať a konzumovať by sa podľa nej mali len huby, ktoré človek pozná. "Plodnice z nazbieraných húb najprv očistite a vykrúťte, aby sa nepoškodilo podhubie a nazbierané huby čo najskôr spracujte," odporučila.
Farmaceutka ozrejmila, že jedovaté huby majú veľmi často lepkavý povrch klobúka, nebývajú červivé, zapáchajú a zo spodnej strany klobúka majú lupene. "Spoločným znakom najznámejších smrteľne jedovatých muchotrávok je blanitá voľná pošva, prsteň na hlúbiku a čisto biele lupene," vysvetlila.
Najzákernejšou hubou je podľa Čorbovej muchotrávka zelená. "Jej zákernosť spočíva v tom, že nástup príznakov otravy je oneskorený, a to aj 72 hodín po konzumácii. Pri jej otrave dochádza k akútnemu zlyhaniu pečene," priblížila odborníčka.
Zároveň podotkla, že huby sú pre ľudský organizmus ťažko stráviteľné a nie sú vhodnou potravou pre deti alebo pre seniorov.
"Otrava hubami sa môže prejavovať rôzne, preto pri každom podozrení na otravu je potrebné vyhľadať lekársku pomoc čo najskôr. Medzi najčastejšie príznaky patria predovšetkým tráviace ťažkosti ako hnačka, vracanie, podráždenosť, dehydratácia, nevoľnosti a kŕče," ozrejmila Čorbová. Vracanie nie je podľa nej nutné potláčať a pacient by mal k lekárovi priniesť aj vzorku jedla, ktoré konzumoval.
Čorbová upozornila, že v prípade jedlých húb je nebezpečná napríklad konzumácia hnojníka atramentového v kombinácii s alkoholom. "Otrava hrozí taktiež pri nevhodnom uskladnení húb alebo nedostatočnou tepelnou úpravou," doplnila. Zbierať a konzumovať by sa podľa nej mali len huby, ktoré človek pozná. "Plodnice z nazbieraných húb najprv očistite a vykrúťte, aby sa nepoškodilo podhubie a nazbierané huby čo najskôr spracujte," odporučila.
Farmaceutka ozrejmila, že jedovaté huby majú veľmi často lepkavý povrch klobúka, nebývajú červivé, zapáchajú a zo spodnej strany klobúka majú lupene. "Spoločným znakom najznámejších smrteľne jedovatých muchotrávok je blanitá voľná pošva, prsteň na hlúbiku a čisto biele lupene," vysvetlila.
Najzákernejšou hubou je podľa Čorbovej muchotrávka zelená. "Jej zákernosť spočíva v tom, že nástup príznakov otravy je oneskorený, a to aj 72 hodín po konzumácii. Pri jej otrave dochádza k akútnemu zlyhaniu pečene," priblížila odborníčka.
Zároveň podotkla, že huby sú pre ľudský organizmus ťažko stráviteľné a nie sú vhodnou potravou pre deti alebo pre seniorov.