Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Radíme: Plody muchovníka prospievajú imunitnému systému aj tráveniu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Plody možno konzumovať čerstvé alebo ich spracovať do podoby kompótu, džemu či sirupu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. septembra (TASR) - Plody muchovníka obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych látok. Ich konzumáciou možno posilniť imunitný systém a zvýšiť odolnosť voči prechladnutiu a chrípke. Prospievajú aj tráveniu a pomáhajú v prevencii anémie či osteoporózy. Poukázali na odborníci z bratislavského regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).

"Modrofialové plody pripomínajúce čučoriedky sú plné vitamínov (A, C, B, E), minerálnych látok (draslík, horčík, vápnik, železo, mangán), preto sú vhodné pre posilnenie nášho zdravia. Navyše, sú bohatým zdrojom polyfenolových látok, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti," ozrejmila Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava na sociálnej sieti.

Plody možno konzumovať čerstvé alebo ich spracovať do podoby kompótu, džemu či sirupu. "Môžete si tiež pripraviť odvar z plodov, ktorý má antiseptické účinky. Veľmi dobre pôsobí vo forme kloktadla pri zápaloch horných dýchacích ciest a dutiny ústnej," odporučili odborníci. Na posilnenie srdca a zníženie krvného tlaku zase pôsobí odvar z kvetov muchovníka a pri črevných ťažkostiach sa používajú listy kru ako čajovina.