Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Slovensko

Radíme: Pri strete s medveďom je dôležité na neho neútočiť

Na snímke medveď hnedý. Foto: TASR František Iván

Treba sa mu prihovárať pokojným hlasom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. októbra (TASR) - Na miesta s výskytom medveďa hnedého sa neodporúča chodiť osamote. Pri strete s medveďom je dôležité na neho neútočiť. Treba sa mu prihovárať pokojným hlasom. Vyplýva to z odporúčaní Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Pri strete s medveďom sa treba vyvarovať agresívnemu správaniu a prudkým pohybom. Rovnako je nebezpečné otáčať sa medveďovi chrbtom, pozerať mu priamo do očí a utekať pred ním. "Správajte sa tak, aby medveď nevyhodnotil situáciu ako rizikovú a nezačal sa brániť," odporúča ŠOP.

Ochranári radia pri útoku použiť medvedí sprej, ktorý môže poskytnúť čas na ústup. "Ak nemáte sprej, existuje aj iná stratégia, ktorú môžete použiť. Pritlačte sa tvárou k zemi, chráňte si hlavu a krk rukami. Nehybne zostaňte ležať až do odchodu medveďa," dodáva.

Dôležité je tiež sledovať pobytové znaky medveďa, ako sú stopy, trus a medvedie stromy, a vyhýbať sa oblastiam, kde sú takéto znaky čerstvé. Pri strete s medvedicou ŠOP radí nevstupovať do priestoru medzi ňou a jej mláďatami. "Ak sa ocitnete v takejto situácii, nestrácajte medvedicu z dohľadu a pomaly sa od nej vzďaľujte, cúvajte," dopĺňa.

Návštevu prírody je nutné plánovať tak, aby bol príchod aj odchod počas denného svetla. "Počas návštevy takýchto lokalít komunikujte a buďte hluční, dajte o sebe vedieť, napríklad hudbou alebo rádiom. Tento neprirodzený hluk upozorní medvede na vašu prítomnosť," upozorňuje ŠOP. Ako poznamenali ochranári, najlepším riešením ostáva vyhýbať sa oblastiam s častým výskytom medveďa.