Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Slovensko

Radíme: Zdravý životný štýl pomáha lepšie zvládať stres

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Posilňovaním reziliencie môžeme lepšie zvládať životné výzvy, zlepšiť svoju celkovú pohodu a viesť šťastnejší a plnší život

Bratislava 22. júla (TASR) - Rezilienciu možno rozvíjať a posilňovať počas celého života. Ide o schopnosť zvládať stres, prekonávať prekážky a rýchlo sa zotaviť z neúspechov. Poukázala na to Liga za duševné zdravie (LDZ) s tým, že pri rozvíjaní môže pomôcť pozitívne myslenie aj zdravý životný štýl.

"Reziliencia je merateľná, môžeme ju vedome rozvíjať prostredníctvom osvojovania mikro-rezilientných návykov. Je základným kameňom pevného duševného zdravia. Posilňovaním tejto schopnosti môžeme lepšie zvládať životné výzvy, zlepšiť svoju celkovú pohodu a viesť šťastnejší a plnší život," povedali odborníci.

Danú schopnosť podľa ligy možno rozvíjať napríklad budovaním silných vzťahov. "Investujte do kvalitných vzťahov s rodinou, priateľmi a kolegami. Silné vzťahy poskytujú emocionálnu podporu v ťažkých časoch," uviedla. Odporučila tiež pestovať optimistický prístup k životu. Prospešný je podľa nej tiež zdravý životný štýl. "Pravidelný pohyb, vyvážená strava a dostatok spánku posilňujú fyzickú aj duševnú odolnosť," dodala.