Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Radíme: Sonografia a mamografia nie sú rovnocenné vyšetrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ženy vo veku od 18 do 40 rokov by mali sonografické vyšetrenie prsníkov absolvovať raz za dva roky.

Handlová 23. októbra (TASR) - Sonografia a mamografia nie sú rovnocenné vyšetrenia. Dôležitú prevenciu by mali pravidelne absolvovať ženy od 18 rokov, dokáže odhaliť nádorové ochorenia. Upozornila na to vedúca lekárka rádiodiagnostického oddelenia nemocnice v Handlovej Zuzana Šošková.

Ženy vo veku od 18 do 40 rokov by mali sonografické vyšetrenie prsníkov absolvovať raz za dva roky. Ak sa v rodine vyskytlo nádorové ochorenie prsníka, prípadne žena užíva antikoncepciu, odborníci odporúčajú nechať sa skontrolovať každý rok. Vo vekovej skupine od 40 do 69 rokov pacientky majú možnosť raz za dva roky absolvovať aj mamografické vyšetrenie, nie všetky ženy ju však využijú.

Sonografické vyšetrenie prsníkov je bezbolestné a dokáže napovedať mnoho. Hoci lekári vedia zaznamenať a popísať už lézie vo veľkosti jedného milimetra, upozornili, že sonografia je oveľa menej presná ako mamografia. "Benígne nálezy, napríklad cysty, nachádzame na sonografii často. Lézie, ktoré vyhodnocujeme ako podozrivé a nehmatné, len pri samotnom sonografickom vyšetrení nachádzame málokedy, preto je mamografia prioritné vyšetrenie na detekciu nehmatných podozrivých ložísk," priblížila Šošková.

Na Slovensku podľa nej existuje skríningový mamograficky program, v rámci ktorého pozýva ženy nad 50 rokov na mamografiu aj zdravotná poisťovňa. "Pacientky si často myslia, že sonografia a mamografia sú rovnocenné, ale mýlia sa. Hlavne na našich sociálnych sieťach je veľa hoaxov o rizikách pri mamografii, preto pacientky mamografiu odmietajú," spomenula odborníčka.

Už pri sonografickom vyšetrení zvládnu špecialisti na základe echogenity, tvaru a cievneho zásobenia určiť, či má nájdené ložisko nezhubný charakter. "Ložiská, ktoré nemajú všetky známky nezhubného nálezu, majú doporučené následné ďalšie vyšetrenia - mamografiu a prípadne biopsiu podľa nálezu na mamografii," ozrejmila lekárka.

Pri biopticky potvrdených zhubných nálezoch sa zasa podľa nej odporúča absolvovať magnetickú rezonanciu na určenie presného rozsahu nálezu a určenie počtu ložísk. Vyšetrenia na vylúčenie vzdialených metastáz už ale spadajú do kompetencie onkologických pracovísk, kam je pacientka pri takýchto nálezoch odoslaná. "Čím skôr sa nález objaví, tým je väčšia šanca na vyliečenie," dodala Šošková.