Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Slovensko

Radíme: Vodu zo zaplavenej studne možno používať až po jej sanácii

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Úrad verejného zdravotníctva SR radí zveriť sanáciu studne do rúk odborníkom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. septembra (TASR) - Vodu zo zaplavenej studne by ľudia nemali používať na pitie ani iné účely v domácnosti, kým sa nevykoná sanácia studne a výsledky nepotvrdia, že kvalita vody je vyhovujúca. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Sanáciu studne radí zveriť do rúk odborníkom. "Ak sa rozhodnete pre sanáciu vlastnými silami, myslite predovšetkým na vlastnú bezpečnosť a ochranu zdravia," zdôraznil úrad.

V takom prípade odporúča vykonávať práce minimálne v trojici, aby zostupujúcemu do studne bolo možné poskytnúť pomoc. "Pred zostupom do studne sa pomocou sviečky spustenej na dno presvedčte, že je v nej dýchateľný vzduch. Ak sviečka zhasne, nie je vnútri dostatok kyslíka. Ak sa plameň zintenzívni, v priestore je metán," ozrejmil ÚVZ.

Apeluje tiež na používanie ochranných odevov, pevnej nepremokavej obuvi a hrubých gumených rukavíc. "Pri práci s dezinfekčnými prostriedkami si nasaďte aj ochranné okuliare a vždy postupujte podľa návodu na použitie od výrobcu," dodal úrad.