Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 4. december 2024Meniny má Barbora a Barbara
< sekcia Slovensko

Radíme: Zeler znižuje cholesterol a zlepšuje trávenie

Na snímke výsadba zeleru. Foto: TASR - Milan Drozd

Z čerstvej zelerovej vňate sa dá pripraviť čaj s odvodňujúcim účinkom, ktorý pomáha zlepšiť činnosť obličiek.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 4. decembra (TASR) - Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek. Pre jeho obsah vlákniny uľavuje od zápchy a vďaka obsahu flavonoidov znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava o tom informoval na sociálnej sieti.

"Jeho zvláštna prenikavá aróma je pre niekoho pochúťkou, niektorí ho však nemôžu ani cítiť. Túto nezameniteľnú arómu mu dodávajú éterické oleje, ktoré pôsobia antibakteriálne," vysvetlil úrad. Oleje obsiahnuté v zeleri pôsobia dezinfekčne v tráviacom trakte a pomáhajú proti infekciám v obličkách a močových cestách.

Odborníci spresnili, že zeler voňavý obsahuje vitamíny, ako draslík, horčík, vápnik, sodík, chróm, železo, jód a zinok. Je nápomocný pri bolestiach kĺbov, ale aj pri vysokom krvnom tlaku. "Zelerové silice sú výborné aj pri prechladnutí, rozpúšťajú hlien a pôsobia na naše sliznice, kde bojujú proti mikroorganizmom," doplnili. Vplýva tiež na reguláciu hormónov u oboch pohlaví a podporuje mužskú potenciu.

Z čerstvej zelerovej vňate sa dá pripraviť čaj s odvodňujúcim účinkom, ktorý pomáha zlepšiť činnosť obličiek. "Pre vysoký podiel vitamínu E podporuje tvorbu kolagénu a vďaka tomu môže byť naša pleť pevnejšia a zdravšia," dodal úrad. V zeleri bola nájdená aj látka luteolín, ktorá ovplyvňuje zápalovú reakciu v mozgu a je predmetom výskumu pre svoj potenciálny vplyv na Alzheimerovu chorobu a sklerózu multiplex.

Podľa slov RÚVZ Bratislava sa dá na na prípravu pokrmov využiť vňať aj podzemná časť - buľva. Zo zeleru je možné pripraviť polievky či hranolky. Má málo kalórií a cukru a znižuje apetít, preto je prospešný aj pri chudnutí. Vhodný je aj na prípravu štiav. "Nemusíme sa ani obávať, že varením stratíme vitamíny, ktoré obsahuje, pretože veľmi dobre znáša vysoké teploty na rozdiel od iných druhov zeleniny," špecifikoval. Odborníci však upozornili, že zeler môže byť alergén, a po jeho konzumácii v surovom stave môžu nastať vážne alergické reakcie.