Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Raši: Pri veľkých škodách sa dá využiť Fond solidarity EÚ

Na snímke zaplavený areál Železnej opony pod mostom Slobody v Devínskej Novej Vsi 15. septembra 2024. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Pripomenul, že fond solidarity bol zriadený na pomoc členským štátom a kandidátskym krajinám EÚ, ktoré zasiahli veľké prírodné katastrofy, akými sú povodne, požiare či zemetrasenia.

Košice 16. septembra (TASR) - V prípade splnenia podmienok veľkosti škôd by bolo na zvládanie dôsledkov súčasných povodní na Slovensku možné využiť aj Fond solidarity Európskej únie. Uviedol to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

"Pokiaľ by tieto povodne spôsobili škody, ktoré sú vyššie ako 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) daného regiónu, tak je možné žiadať aj o špeciálne finančné prostriedky z európskeho fondu solidarity," povedal pre novinárov.

Pripomenul, že fond solidarity bol zriadený na pomoc členským štátom a kandidátskym krajinám EÚ, ktoré zasiahli veľké prírodné katastrofy, akými sú povodne, požiare či zemetrasenia. Fond má objem približne jednej miliardy eur ročne. "Žiadosť o podporu z tohto európskeho fondu solidarity sa predkladá do Európskej komisie do 12 týždňov od prírodnej katastrofy," uviedol minister pred pondelkovým mimoriadnym zasadaním vlády.

Minister v Košiciach zároveň informoval o ďalších možnostiach prevencie a riešenia krízových situácií z eurofondov. "Som presvedčený, že vďaka stovkám miliónov eur z nového programového obdobia bude Slovensko lepšie pripravené zvládnuť budúce prírodné katastrofy, ktoré nás nepochybne čakajú, a to s čo najmenšími škodami," povedal Raši.

Pripomenul, že na cezhraničné projekty v oblasti klímy a biodiverzity v rámci programu Interreg Poľsko - Slovensko pôjde aktuálne viac ako 11 miliónov eur. "Práve dnes bola vyhlásená výzva určená na podporu spolupráce v súvislosti s adaptáciou na zmenu klímy a ochranou pred prírodnými katastrofami s alokáciou 4,5 milióna eur," oznámil Raši. Vyhlásená bola zároveň výzva na biodiverzitu s alokáciou 6,6 milióna eur. "Tieto dve výzvy slúžia aj na to, aby sme aj v prihraničných oblastiach, v tomto prípade na slovensko-poľskom pohraničí, vedeli reagovať na takéto katastrofy," uviedol Raši.

V rámci programov cezhraničnej spolupráce je práve oblasť adaptácie na zmenu klímy a s tým súvisiaca súčinnosť pri predchádzaní a odstraňovaní následkov živelných pohrôm veľmi významným prvkom. "Na túto spoluprácu ide približne 30 percent týchto programov, čo predstavuje za všetky programy cezhraničnej spolupráce takmer 180 miliónov eur. Čiže sú to prostriedky, ktoré sa dajú použiť aj na riešenie situácií, ktoré prichádzajú napríklad teraz," skonštatoval minister.

Eurofondy z Programu Slovensko ponúkajú ďalšie možnosti pri zmierňovaní následkov klimatickej zmeny. Šéf rezortu zároveň informoval, že Slovensko začalo rokovania s nórskou stranou o tzv. nórskych grantoch. "Zo sumy 130 miliónov eur, ktoré budeme mať na roky 2021 až 2028, budeme vedieť až 30 percent, teda približne 45 miliónov eur, použiť na opatrenia proti živelným katastrofám a povodniam," dodal.