Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Slovensko

Remišová:Trestná novela a rast kriminality je dôvodom na Suskov koniec

Na archívnej snímke Veronika Remišová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Poslanec Gábor Grendel skonštatoval, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) neplní jednu zo základných úloh štátu, a to zaručiť bezpečnosť občanov.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Negatívny efekt novely Trestného zákona je postačujúci dôvod na to, aby minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) skončil vo funkcii. Na utorkovom tlačovom brífingu to vyhlásili predstavitelia hnutia Slovensko, Za ľudí, Kresťanskej únie. Upozornili pritom najmä na nárast drobnej kriminality, o ktorom sú informovaní z regiónov.

"Mali sme stretnutia v regiónoch, mnohí starostovia sa nám sťažovali, že od prijatia novely Trestného zákona sa závratným spôsobom zvýšila drobná kriminalita," uviedla opozičná poslankyňa Veronika Remišová.

Správy podľa nej preukazujú aj to, že po zvýšení hranice minimálnej škody, ktoré drobné krádeže posunulo na úroveň priestupkov, sa takýmito činmi nemajú chuť zaoberať ani policajti. Rovnako sa odvolala aj na informácie od zástupcov obchodných reťazcov. "Hovoria nám, že ľudia sa neštítia kradnúť ani priamo pred nimi, neštítia sa ani opakovane kradnúť," vyhlásila predsedníčka strany Za ľudí. Minister spravodlivosti podľa nej tiež klamal, keď v utorok tvrdil, že opakované krádeže sa postihujú ako trestné činy.

Poslanec Gábor Grendel skonštatoval, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) neplní jednu zo základných úloh štátu, a to zaručiť bezpečnosť občanov. Ministrovi spravodlivosti vyčíta aj kroky v prospech obvineného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Grendel dodal, že tak ako v prípade ministra spravodlivosti, aj pri ministerke kultúry SR Martine Šimkovičovej (nominantka SNS) existujú jasné a relevantné dôvody na ich odvolanie. "Ak nám to bude umožnené, tak náš poslanecký klub bude hlasovať za odvolanie oboch týchto ministrov," vyhlásil.

Minister spravodlivosti na utorkovej tlačovej konferencii odmietol spájanie novely Trestného zákona s nárastom drobnej kriminality vrátane krádeží v obchodoch. Upozornil, že za tri týždne od účinnosti novej legislatívy nie je možné urobiť relevantnú analýzu. Rovnako poukázal na to, že i priestupok je protiprávny čin, za ktorý jeho páchateľ nesie zodpovednosť.