Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie netají sklamanie z hlasovania o sídle EMA

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenská republika v pondelok neuspela v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky z Londýna do Bratislavy. Bratislava nezískala dostatočný počet hlasov už v prvom kole.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitosti SR netají sklamanie z toho, že Slovensko neuspelo s kandidatúrou na nové sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA). Pripomína, že sa tak stalo napriek vynikajúcej ponuke, ktorú spolu s ministerstvom zdravotníctva predložilo.

"Sme presvedčení, že občania Európskej únie z novších členských štátov očakávali dôležitý signál, že aj nové členské štáty dostanú príležitosť preukázať pripravenosť hostiť takú dôležitú agentúru, ako je EMA. Žiaľ, nevyužila sa možnosť prijať také rozhodnutie, aby bolo aplikované rovnomerné rozmiestnenie podľa geografického princípu," povedal pre TASR hovorca rezortu diplomacie Peter Susko.



Ako poznamenal, život ale ide ďalej. "A nám nezostáva iné, len počkať si na meno víťaza a vysloviť presvedčenie, že bude dôstojným sídlom agentúry a že vytvorí všetky podmienky na to, aby bolo ďalšie fungovanie EMA bezproblémové," zhrnul Susko.

Slovenská republika v pondelok neuspela v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky z Londýna do Bratislavy. Bratislava nezískala dostatočný počet hlasov už v prvom kole.

Pre Š. Zelníka to je veľké sklamanie


Neúspech Slovenskej republiky v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy je pre šéfa parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefana Zelníka (SNS) veľkým sklamaním. Pondelkové hlasovanie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli považuje za nespravodlivé.

"Je to absolútne nefér voči Slovenskej republike," skonštatoval pre TASR. Poznamenal, že iné sa v tomto prípade deklarovalo a iné sa plní. Pripomenul, že EMA mala sídliť v krajine, kde sa žiadna európska agentúra nenachádza. "Mali sme to dostať," myslí si. Projekt, ktorý predložil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), považuje za dobrý. Tvrdí, že Drucker urobil maximum. "Žiaľ, je to na krajinách, ktoré hlasovali," uzavrel.

Podľa opozície ide o neúspech diplomacie a vlády


Za neúspech a prehru súčasnej slovenskej diplomacie a vlády označili výsledok SR v boji o sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA) opozičné strany SaS a OĽaNO. "Nestačí len proklamovať záujem Slovenska o hlbšiu európsku integráciu, ale treba robiť reálne kroky, ktoré zo Slovenska urobia rešpektovaný štát Európskej únie," uviedla členka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS).

Poukázala pritom na potrebu boja proti korupcii, snahu o transparentnosť či nešírenie "proruských naratív", čím narážala na návštevu predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) v Rusku. "Vo všetkých týchto oblastiach Ficova vláda zlyháva. Na druhej strane, Slovensko a Bratislava sa doteraz zaobišli bez tejto agentúry, takže život ide ďalej. Len občania by mali vedieť, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) poškodzuje Slovensko, a treba ju po nasledujúcich voľbách vymeniť," zhrnula Cigániková.

Hnutie OĽaNO považuje prehru Slovenska za zlyhanie vládnej koalície. Pripomína, že sídlo agentúry mohlo prispieť k rozvoju odvetvia a poskytnúť lepšie príležitosti pre slovenské univerzity a výskumníkov. Tvrdí, že vláda sa zobudila, už keď bolo neskoro a viaceré krajiny začali aktívne lobovať a získavať podporu na presídlenie agentúry.

"Je to o to väčšia škoda, že v EÚ sa takéto agentúry zvyčajne rozdeľujú do krajín, ktoré ešte žiadnu agentúru ani inštitúciu EÚ nemajú. Slovensko je jednou z posledných takýchto krajín," napísalo v reakcii OĽaNO.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok si nie je vedomý toho, že sa niečo podcenilo či neurobilo v intenzívnom lobingu. "Naopak, klobúk dolu pred ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD)... Výsledok tiež ukazuje, že aj v EÚ sú národné záujmy, a nehovoriac ekonomické, 'až' na prvom mieste. Život v Únii je aj o tom, že raz je prehlasovaný jeden, inokedy druhý. Takýmito skúsenosťami musíme prejsť tak ako všetci," zhrnul Korčok.

Všetkým, ktorí chcú výsledok "ako nanajvýš povolaní odborníci" hodnotiť, odkázal, že nech kritizujú, ale nech nie sú útlocitní a malicherní. To, že Bratislava neuspela, ho mrzí. Víťaznému Amsterdamu zagratuloval. "Bude to dobré miesto. Tak, ako by bola Bratislava. Kandidovalo 16 krajín. To nie je útecha, víťaz však môže byť len jeden," poznamenal.