Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Izraela

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Pripomína, že v prípade núdze môžu občania Slovenskej republiky kontaktovať pohotovostné číslo mobilného telefónu Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Izraeli +972 544556642.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR vyzýva slovenských občanov, aby až do odvolania zvážili nevyhnutnosť cestovania do Izraela. Upozornenie vydal rezort diplomacie v súvislosti so zhoršenou bezpečnostnou situáciou, vyvolanou stretmi izraelskej armády s palestínskymi radikálmi.

"Naďalej platí, že zastupiteľský úrad v Tel Avive neeviduje medzi obeťami ani zranenými občanov SR,"
zdôraznilo ministerstvo. Upozornilo však, že v prípade pomoci občanom, ktorí sa v Izraeli nachádzajú, eviduje problémy s komerčným leteckým spojením. "Komunikujeme s príslušnými orgánmi, vrátane Ministerstva vnútra SR aj našimi európskymi partnermi. Sme v spojení aj so zástupcami cestovných kancelárií, aby sme v prípade núdze či nemožnosti odletieť pôvodne plánovaným spôsobom, mohli pomôcť občanom dostať sa domov do vlasti," dodal rezort.

Ministerstvo vnútra (MV) SR na sociálnej sieti informuje, že jeho letecký útvar je v súvislosti so situáciou v Izraeli "pripravený poskytnúť pomoc ako našim občanom, tak aj našim partnerom v celej EÚ".

"Slovenských občanov, nachádzajúcich sa v Izraeli, vyzývame venovať maximálnu pozornosť vývoju situácie, sledovať miestne médiá, dôsledne zvážiť nevyhnutnosť presunov v rámci Izraela a predovšetkým dôrazne rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek a izraelskej armády," dodalo MZVEZ. "V žiadnom prípade neodporúčame cestovať a pohybovať sa v blízkosti pásma Gaza," zdôrazňuje rezort. Poukazuje aj na to, že mimoriadna bezpečnostná situácia platí na celom území Izraela a riziku raketového ostreľovania je vystavená aj časť južného a centrálneho Izraela. "Nie je vylúčené, že v najbližších dňoch sa nepokoje môžu presunúť aj do iných častí Izraela. V niektorých častiach Západného brehu môže príležitostne dochádzať k lokálnym nepokojom, respektíve k zrážkam radikálnych skupín s bezpečnostnými zložkami," varuje ministerstvo.



Pripomína, že v prípade núdze môžu občania Slovenskej republiky kontaktovať pohotovostné číslo mobilného telefónu Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Izraeli +972 544556642. Odporúča tiež využiť pred cestou do zahraničia službu dobrovoľnej registrácie na webe MZVEZ.

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu (7. 10.) skoro ráno začalo z pásma Gazy vojenskú operáciu proti Izraelu a jeho militanti na viacerých miestach vtrhli na izraelské územie. Izraelská armáda v reakcii vyhlásila vojnový stav a začala útočiť na ciele Hamasu v pásme Gazy. Konflikt si od soboty vyžiadal stovky obetí a tisíce ľudí utrpeli zranenia.