Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie odsúdil útok na sídlo veľvyslanca SAE v Sudáne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sídlo veľvyslanca SAE v Chartúme sa v noci na pondelok podľa ambasády stalo terčom útoku sudánskeho vojenského lietadla, pričom došlo k poškodeniu budovy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava/Chartúm 30. septembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v pondelok odsúdilo letecký útok na sídlo veľvyslanca Spojených arabských emirátov (SAE) v Sudáne. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Tento čin je v rozpore s medzinárodným právom a predstavuje flagrantné porušenie základného princípu nedotknuteľnosti diplomatických priestorov," uviedol komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Vo svojom vyhlásení zároveň ministerstvo zdôraznilo dôležitosť ochrany diplomatických budov a rezidencií zamestnancov veľvyslanectva v súlade so zmluvami a zvyklosťami, ktoré upravujú diplomatické vzťahy. "Rezort diplomacie zásadne odsudzuje takéto činy a odmieta všetky typy násilia a terorizmu zamerané na destabilizáciu bezpečnosti," dodalo.

Sídlo veľvyslanca SAE v Chartúme sa v noci na pondelok podľa ambasády stalo terčom útoku sudánskeho vojenského lietadla, pričom došlo k poškodeniu budovy. Sudánska armáda v pondelok poprela obvinenia SAE a z bombardovania ambasády obvinila polovojenské Sily rýchlej podpory (RSF).