Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry: Dôvodmi odvolania Drličku sú závažné pochybenia

Na snímke riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička počas tlačovej konferencie k verejnému odpočtu činnosti a hospodárenia Slovenského národného divadla za rok 2023 v Bratislave 15. mája 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Drličkovi vyčíta vedenie rezortu aj incident, pri ktorom počas predstavenia na Medzinárodný deň detí spadol na pódium veľký krištáľový luster.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Dôvodmi odvolania Mateja Drličku z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) sú závažné pochybenia a strata dôvery od ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie ministerstva Petra Bačinská. V mene ministerstva zároveň deklarovala, že vedenie rezortu ani samotná ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) neplánujú zasahovať do dramaturgie a činnosti SND.

Pripomenula, že vedenie ministerstva viackrát vyjadrilo nespokojnosť s Drličkovými manažérskymi postupmi pri vedení a riadení. Vyčíta mu aj politický aktivizmus pri výkone funkcie, pripomína v tejto súvislosti jeho vyjadrenia voči politikom, ktoré boli dôvodom Drličkovho odvolania z postu už v roku 2022.

"Ministerstvo kultúry citlivo vníma sťažnosti zamestnancov a sólistov Opery Slovenského národného divadla, ktoré sa týkali šikany a nekompetentného vedenia Opery SND," uviedla Bačinská. Upozornila, že na rozdiel od situácie v baletnej zložke SND, kde sa pokúšal o mediáciu medzi členmi súboru a riaditeľkou Ninou Polákovou, opakované sťažnosti členov operného zboru ignoroval. Svojím postupom mal tak Drlička pred špičkovými slovenskými opernými spevákmi uprednostniť zahraničných umelcov, ktorých získal prostredníctvom spolupráce s medzinárodnou agentúrou.

Drličkovi vyčíta vedenie rezortu aj incident, pri ktorom počas predstavenia na Medzinárodný deň detí spadol na pódium veľký krištáľový luster. "Táto udalosť nielenže ohrozila bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, ale vážne poškodila imidž SND," uviedla hovorkyňa ministerstva. "Za stav techniky, rekvizít a akýchkoľvek závesných dekorácií je vždy v konečnom dôsledku zodpovedný manažment, pretože jeho úlohou a povinnosťou je kontrolovať dodržiavanie bezpečnostných opatrení," zdôraznila. Dodala, že v prípade nebola vyvodená zodpovednosť ani personálne konzekvencie.

Pripomenula aj záležitosť s nájmom pre Umelecko-dekoračné dielne, pri zabezpečení ktorého mal Drlička rozhodnúť svojvoľne, bez ohľadu na názor a obavy zamestnancov z nevyhovujúcich priestorov, nemal reflektovať ani na pripomienky ministerstva. Rezort v tejto záležitosti tiež namieta ekonomickú stránku nájmu, ktorú považuje za nevýhodnú a poukazuje na porušenie predpisov, keďže zmluvu na nájom podpisoval Drlička bez súhlasu ministerky.

K pochybeniam a porušeniu interných prepisov zo strany odvolaného riaditeľa radí MK aj postup pri odvolaní riaditeľky baletu SND Niny Polákovej.

"Tieto závažné pochybenia sú pre ministerstvo kultúry dostatočným dôvodom na odvolanie Mateja Drličku z pozície generálneho riaditeľa, ktorý musí niesť za svoje pochybenia zodpovednosť," zdôraznila Bačinská. "Ministerstvo a ministerka kultúry osobne ubezpečujú umeleckú verejnosť, že neplánujú zasahovať do dramaturgie a činnosti Slovenského národného divadla, tak ako tomu bolo doteraz," dodala.