Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry: Potreba novely o štátnom jazyku vyplynula z praxe

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Foto: TASR - Pavol Zachar

Rezort deklaruje, že novela bude rešpektovať medzinárodné zmluvy a potrebu rozvíjania národnostných jazykov menšín na Slovensku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. októbra (TASR) - Upevniť postavenie štátneho jazyka vo vybraných oblastiach úradného a verejného styku, ale aj odstrániť nejednoznačnosť výkladu niektorých ustanovení je zámerom návrhu novely zákona o štátnom jazyku. Jeho zaradenie do pripomienkového procesu avizuje Ministerstvo kultúry (MK) SR v predbežnej informácii, zverejnenej na portáli právnych predpisov slov-lex.

"Cieľom zákona je tiež utvoriť legislatívne podmienky na zabezpečenie účinného štátneho dohľadu," vysvetľuje rezort. Zároveň deklaruje, že novela bude rešpektovať medzinárodné zmluvy a potrebu rozvíjania národnostných jazykov menšín na Slovensku.

Nevyhnutná zmena zákona "v podstatných oblastiach jeho pôsobnosti" vyplynula podľa ministerstva z aplikačnej praxe. "Poukazuje na nerešpektovanie niektorých ustanovení zákona o štátnom jazyku ako dôsledku možnosti ich nejednoznačného výkladu a zároveň na opakované porušovanie rovnakých ustanovení zákona tými istými osobami, spôsobené obmedzenými kompetenciami orgánu dohľadu a nízkymi sadzbami pokút," uvádza MK.

Zdôrazňuje, že záväzné používanie štátneho jazyka ako jednotného prostriedku dorozumievania medzi občanmi Slovenskej republiky je základným predpokladom fungovania spoločenského, politického, kultúrneho a hospodárskeho života na území SR.

Novela zákona o štátnom jazyku bola zaradená do plánu legislatívnych úloh vlády na rok 2024.