Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 26. september 2024Meniny má Edita
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry predloží zákon o ochrane pamiatkového fondu neskôr

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Foto: TASR - Pavol Zachar

Stredajším uznesením sa zrušila aj úloha z roku 2021 predložiť na rokovanie vlády návrh ústavného zákona o ochrane médií a novinárov.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Návrh novely zákona o ochrane pamiatkového fondu predloží Ministerstvo kultúry (MK) SR v neskoršom termíne. Stredajším uznesením vlády sa zrušil pôvodný septembrový termín tohto roka. Rezort vysvetlil potrebný odklad pokračujúcou diskusiou o znení legislatívnej úpravy.

"Vzhľadom na potrebu rozsiahlejšej úpravy zákona o ochrane pamiatkového fondu a prebiehajúce odborné diskusie sa doposiaľ nepodarilo dospieť k finálnemu zneniu návrhu zákona. Keďže príprava návrhu zákona si vyžaduje väčší časový rozsah, navrhuje sa vypustiť úlohu z Plánu legislatívnych úloh vlády Slovenskej republiky na rok 2024," zdôvodnilo MK. Predpokladá, že návrh predloží na rokovanie v priebehu budúceho roka.

Vláda v stredu zrušila viacero uznesení, týkajúcich sa legislatívnych úloh pre ministerstvo kultúry, ktoré prijal kabinet Eduarda Hegera v roku 2022. V prípade úloh predložiť návrhy zákona o profesionáloch v kultúre, zákona o reforme umeleckých fondov i zákona o múzeách a galériách a o ochrane zbierkových predmetov ministerstvo pripomenulo, že vo všetkých prípadoch neprišlo k finálnej dohode na znení zákona v stanovenom termíne - na jar 2023. Zrušenie úlohy vysvetlilo aj aktuálnym znením Programového vyhlásenia vlády. "Na základe neho MK každoročne v pláne legislatívnych úloh vlády zadefinuje na príslušný rok nové legislatívne úlohy rezortu," upozornilo ministerstvo.

Stredajším uznesením sa zrušila aj úloha z roku 2021 predložiť na rokovanie vlády návrh ústavného zákona o ochrane médií a novinárov. V tomto prípade ministerstvo argumentuje nielen nesplnením úlohy v stanovenom termíne v roku 2021, ale aj novými európskymi a medzinárodnými požiadavkami na ochranu médií a novinárov. "Je nevyhnutné prehodnotiť možnosti a potreby v oblasti ochrany a bezpečnosti novinárov a garantovania nezávislosti médií. Až následne bude možné rozhodnúť o zaradení predmetnej úlohy do nadchádzajúcich plánov legislatívnych úloh vlády," vysvetlilo MK.