Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany o zmenách v DCA rokuje aj s inými ministerstvami

Na snímke podpredseda vlády SR a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) počas príhovoru na podujatí Industry Day vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie 1. októbra 2024. Foto: TASR- Martin Baumann

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po nástupe do funkcie informoval, že DCA uzavretú v roku 2022 bude nutné upraviť.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. októbra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR rokuje o zmenách v Dohode o obrannej spolupráci (DCA) SR a USA aj s inými slovenskými ministerstvami, ktorých sa téma dotýka. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor MO SR. Detailné informovanie o zmenách však naďalej považuje za predčasné.

"Vzhľadom k tomu, že v minulosti zmluvný rámec nebol diskutovaný s dotknutými ministerstvami alebo ich pripomienky boli takmer vždy odmietnuté, jednotlivé ministerstvá takúto otvorenú diskusiu vítajú," uviedol rezort. Zdôraznil, že rokuje aj s partnermi v USA.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po nástupe do funkcie informoval, že DCA uzavretú v roku 2022 bude nutné upraviť. Zmluvu vtedy označil za nešťastne naformulovanú.

Dohoda upravuje napríklad využitie vojenských letísk Malacky-Kuchyňa a Sliač americkými ozbrojenými silami. Mala by platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.