Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Slovensko

Rezort obrany plánuje oslavy 80.výročia Karpatsko-duklianskej operácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Vláda podľa materiálu vyčlenila na oslavy necelý milión eur. Dvadsaťdva tisíc eur z toho pôjde priamo mestu Svidník.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. septembra (TASR) - Ministerstvo obrany SR plánuje 6. októbra na Dukle a vo Svidníku oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Ich súčasťou má byť prezentácia vojenského múzea aj prelet leteckej techniky. Oslavy budú stáť takmer milión eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

"Môžeme byť právom hrdí na to, že na tejto historickej udalosti dôstojne participovali aj Slováci. Veď len v čase jej začatia sa v rámci zboru hlásilo k slovenskej národnosti 3326 osôb. Tento počet vzrástol v priebehu jedného mesiaca na 4601 vojakov," odôvodnil rezort.

Vláda podľa materiálu vyčlenila na oslavy necelý milión eur. Dvadsaťdva tisíc eur z toho pôjde priamo mestu Svidník.

Karpatsko-duklianska operácia bola najväčšou a najkrvavejšou bitkou línie východného frontu súvisiacou s územím Slovenska. Vojská Červenej armády a Prvého československého armádneho zboru počas nej narazili na tvrdý odpor nemeckých jednotiek. Útočná operácia, ktorá mala spojiť povstalecké sily Slovenského národného povstania so sovietskymi vojskami, trvala od 8. septembra 1944 do 28. októbra 1944.

Padlých vojakov v týchto bojoch si Slovensko pripomína Dňom hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie, pamätný deň pripadá na 6. október. V tento deň v roku 1944 sa Prvému československému armádnemu zboru podarilo prekročiť po ťažkých bojoch cez Dukliansky priesmyk československé hranice.