Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Výcvik navádzania stíhačiek zabezpečí Francúzsko

Na snímke jedna z dvoch slovenských stíhačok F-16 americkej výroby, ktoré prileteli na Slovensko, pristáva počas slávnostného ceremoniálu v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v pondelok 22. júla 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Školenie sa podľa dokumentu musí konať od 30. septembra do 8. novembra tohto roku. Rezort obrany zaň zaplatí 51.500 eur.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Výcvik navádzania stíhacích lietadiel pre slovenských riadiacich letovej prevádzky zabezpečí spoločnosť Défence Conseil International francúzskeho ministerstva obrany. Vyplýva to zo zmluvy, ktorú v centrálnom registri zverejnilo Ministerstvo obrany (MO) SR. Rezort zaň zaplatí viac ako 50.000 eur.

"Výcvik je zameraný na získanie znalostí z navigácie, zvládnutie techniky a geometrie navádzania bojových lietadiel, získanie znalostí o stíhacích lietadlách a ich zbraňových systémoch, udržanie prehľadu pri súčasnom riadení dvoch skupín lietadiel, pôsobenie proti dvom skupinám cieľov súčasne, používanie a osvojenie štandardnej komunikácie a frazeológie," uvádza sa v zmluve. Okrem toho sa výcvik zameria aj na vyžívanie vzdušného priestoru a pravidiel bezpečnosti či na získanie znalostí o pozemných hrozbách. Školitelia pri ňom využijú aj simulátor.

Školenie sa podľa dokumentu musí konať od 30. septembra do 8. novembra tohto roku. Rezort obrany zaň zaplatí 51.500 eur.